Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Požiar ohrozuje predmestie miliónového austrálskeho mesta Perth

Na snímke požiar buša pri meste Perth. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií už plamene pohltili niektoré budovy. Hasiči upozornili, že požiar sa rýchlo šíri aj v dôsledku silného vetra.

Perth 21. decembra (TASR) - Blízko miliónového austrálskeho mesta Perth bojujú hasiči proti nebezpečnému lesnému požiaru, ktorý sa priblížil k obydliam, informuje TASR podľa štvrtkovej správy agentúry DPA.

Obyvatelia predmestia Parkerville, ležiaceho približne 30 kilometrov východne od Perthu, boli úradmi vo štvrtok vyzvaní, aby opustili svoje domovy a presunuli sa do bezpečia.

"Ste ohrození a musíte okamžite konať, aby ste prežili," uviedli tamojšie pohotovostné zložky.

Podľa miestnych médií už plamene pohltili niektoré budovy. Hasiči upozornili, že požiar sa rýchlo šíri aj v dôsledku silného vetra, píše DPA.

Do boja s plameňmi nasadili aj hasiace vrtuľníky. Národný park Johna Forresta, ktorý sa nachádza v blízkosti postihnutej oblasti, pre návštevníkov uzatvorili.

Príčina vypuknutia tohto požiaru doposiaľ nebola bezprostredne známa. V roku 2014 však lesný požiar v Parkerville zničil takmer 60 domov.

V štáte Západná Austrália, ktorého hlavným mestom je práve Perth, je v súčasnosti aktívnych viacero požiarov. V oblasti Manjimup asi 300 kilometrov južne od Perthu, takisto nariadili úrady evakuáciu tamojších obyvateľov.

Hasičom sa medzičasom podarilo dostať pod kontrolu požiar v pobrežnom meste Lancelin severne od Perthu.

Rozsiahle oblasti tohto austrálskeho štátu boli nedávno postihnuté vlnou horúčav s rekordnými teplotami, ktoré sú pre toto obdobie nezvyčajné, pripomína DPA.