Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Požiar pri španielskom letovisku Marbella má najmenej jednu obeť

Foto: TASR/AP

Požiar vypukol v noci nadnes v okolí mesta Coín v pohorí Sierra Negra. Silný vietor a vysoké teploty napomohli jeho rýchlemu rozšíreniu až po Marbellu.

Madrid 31. augusta (TASR) - Rozsiahly lesný požiar v okolí juhošpanielskeho letoviska Marbella si vyžiadal už najmenej jednu obeť, päť osôb previezli s popáleninami a príznakmi priotrávenia dymom do nemocníc.


Plamene ohrozujú šesť lokalít v provincii Málaga, kde museli medzičasom evakuovať okolo 5000 ľudí, vrátane jedného z pobrežných hotelov s 200 návštevníkmi.

Na boji s požiarom sa podieľa okolo 800 požiarnikov, vojakov a dobrovoľníkov, ale aj posádky 17 lietadiel a vrtuľníkov. Rezort poľnohospodárstva v Madride uvoľnil na posilnenie kapacít v tejto súvislosti ďalších šesť lietadiel a tri helikoptéry.

Požiar vypukol v noci nadnes v okolí mesta Coín v pohorí Sierra Negra. Silný vietor a vysoké teploty napomohli jeho rýchlemu rozšíreniu až po Marbellu.



Tamojšia starostka Ángeles Muňozová informovala, že horí už niekoľko objektov na periférii letoviska. Stredomorskú diaľnici AP7 museli sčasti dočasne uzavrieť v oboch smeroch.

Úrady už v prvej fáze evakuovali takmer všetkých obyvateľov mestečka Ojén, ktorých dočasne ubytovali v športových centrách v tomto letovisku. Miestny starosta José Antonio Gómez pre španielske médiá uviedol, že plamene zničili takmer polovicu Ojénu.

Andalúzsky premiér José Antonio Griňán pre médiá priznal, že jestvuje dôvodné podozrenie z úmyselného založenia požiaru. Aj keď, ako konštatoval, ťažko prístupný terén sťažuje prácu všetkých, ktorí sa podieľajú na likvidácii plameňov, vyjadril nádej, že by sa ešte dnes mohlo podariť dostať plamene pod kontrolu.