Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Požiar prírodnej rezervácie v Galícii je pod kontrolou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Požiare vypukli v stredu večer a podľa posledných správ pohltili asi 2200 hektárov lesa

Madrid 15. septembra (TASR) - Všetky požiare, ktoré horeli po tri dni, dostali dnes pod kontrolu v španielskej Galícii. Oznámila to regionálna vláda, ktorú citovala agentúra DPA.

Požiare vypukli v stredu večer a podľa posledných správ pohltili asi 2200 hektárov lesa v prírodnej rezervácii na hore Monte Pindo, kde sa nachádza veľa ohrozených rastlín a jediná európska rieka, ktorá sa spája s oceánom vodopádom.

Požiare v Galícii si nevyžiadali obete na životoch, spôsobili však vážne škody na majetku, domoch a záhradách. Ich príčina nie je stále známa.

S ohňom bojovali aj helikoptéry

S ohňom v lokalite zápasilo 84 hasičských brigád, členovia lesnej stráže a príslušníci armádnej jednotky pre núdzové situácie. Do akcie nasadili aj 13 helikoptér a osem lietadiel na hasenie požiarov. Úsilie hasičov však komplikoval hornatý terén a silný vietor.

Galíciu postihli lesné požiare tohto leta obzvlášť silno. Španielske úrady opakovane zdôrazňovali, že to nespôsobili len poveternostné podmienky - sucho, vietor a vysoké teploty. Často išlo o podpaľačstvo alebo nedbanlivosť. Celkovo už požiare v tomto španielskom regióne od začiatku leta zničili územia o rozlohe 15.000 hektárov.