Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Požiare na severe Kalifornie si vyžiadali obeť, zničili 400 domov

Hasiči v Kalifornii Foto: TASR/AP

Doposiaľ sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu len na päť percent požiaru.

Los Angeles 14. septembra (TASR) - Najmenej 400 domov a stovky ďalších budov už padlo za obeť lesným požiarom, pri ktorých na severe Kalifornie zahynula aj jedna osoba. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Hovorca šerifského úradu v okrese Lake County poručík Steve Brooks úmrtie potvrdil, nespresnil však okolnosti incidentu a neuviedol ani totožnosť obete.

Lesný požiar nazývaný Valley Fire, ktorý vypukol v sobotu popoludní, sa rýchlo rozšíril do malých obcí v kopcoch a údoliach vinárskeho regiónu Napa Valley a tisíce ľudí donútil k evakuácii.

Požiar, ktorý sa podľa vyhlásenia kalifornského ministerstva pre lesy a požiarnu ochranu doposiaľ podarilo dostať pod kontrolu len na päť percent, stihol do dnešného rána spáliť na severe Kalifornie približne 24.690 hektárov pôdy vrátane lesov, kríkov a pastvín.

Asi 16.190 hektárov pôdy pritom zhorelo už v priebehu prvých dvanástich hodín od vypuknutia požiaru - v jeho najintenzívnejšej fáze. Príslušníci miestneho hasičského zboru uviedli, že rýchlosť šírenia požiaru bola mimoriadne vysoká.