Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Príčina požiaru budovy Grenfell Tower v Londýne je známa

Horiaca budova v Londýne. Foto: TASR/AP

Pri požiari zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí. Plamene zničili 150 bytov.

Londýn 23. júna (TASR) - Tragédia v londýnskom vežiaku Grenfell Tower sa začala požiarom v mrazničke. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia vyšetrujúca okolnosti tohto požiaru a dodala, že vonkajšia izolácia a obloženie odobrané z tejto budovy neprešli testom požiarnej bezpečnosti.

Metropolitná polícia v tejto súvislosti zvažuje vznesenie obvinení z neúmyselného zabitia, uviedla vyšetrovateľka Fiona McCormacková.

"Čo nám bolo teraz povedané (spoločnosťou) Building Research Establishment je, že izolácia a obloženie neprešli žiadnymi bezpečnostnými testami," dodala.

Bezpečnostným testovaním neprešlo vonkajšie obloženie ani izolačný materiál, ktorý bol ešte horľavejší. Polícia zároveň zváži, či použitie týchto materiálov nebolo protizákonné.

McCormacková ďalej potvrdila, že požiar vypukol v mraziacom boxe chladničky a nebol založený úmyselne.

Britské úrady aktuálne preverujú vzorky obloženia podobné tomu, aké sa nachádzalo na výškovej budovy Grenfell Tower v štvrti Kensington, pri požiari ktorej zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí. Plamene zničili 150 bytov.

Podobné horľavé obloženie, ako tomu na Grenfell Tower, sa dosiaľ zistilo na 11 budovách v Londýne, Manchestri a Plymouthe.