Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Požiar v knižnici Ruskej akadémie vied zničil mnohé cenné dokumenty

Hasiči hasia požiar v knižnici Ruskej akadémie vied v Moskve 31. januára 2015. Foto: TASR/AP Photo

"Obnova bude trvať roky," domnieva sa riaditeľ ústavu Jurij Pivovarov.

Moskva 1. februára (TASR) - Veľký požiar v jednej z knižníc Ruskej akadémie vied (RAN) poškodil alebo zničil mnohé cenné dokumenty. V archíve založenom v roku 1918 uchovávali približne desať miliónov diel. Poškodených bolo približne 15 percent z fondu, uviedol predseda RAN Vladimir Fortov pre agentúru Tass.

"Je to veľká strata pre vedu, pre nás je to určitý 'Černobyľ'," vyhlásil Fortov. Za "katastrofu" označil túto stratu aj jeho zástupca Vladimir Ivanov, píše dnes agentúra DPA.

Požiar spôsobil v piatok večer skrat v kancelárskych priestoroch Ústavu vedeckých informácií o spoločenských vedách, jednej z najväčších verejných knižníc v Rusku, nachádzajúcej sa v juhozápadnej časti Moskvy.

Hasiči hasia požiar v knižnici Ruskej akadémie vied v Moskve 31. januára 2015.
Foto: TASR/AP Photo
Proti plameňom bojovalo viac než 25 hodín približne 200 hasičov. Podľa ich hovorcu časť písomností nepoškodil ani tak oheň, ako voda na hasenie. Fortov konštatoval, že modernými metódami sa dajú takéto dokumenty zachrániť.

"Obnova bude trvať roky," domnieva sa riaditeľ ústavu Jurij Pivovarov.

Pomoc už ponúklo mnoho akadémií v zahraničí, medzi nimi aj napriek aktuálnemu politickému napätiu kolegovia z Ukrajiny. Časť diel v zbierke knižnice, okrem klasikov slovanskej literatúry aj diela z USA či Británie, digitalizovali, podľa predošlého vyjadrenia Pivovarova však ide len o zlomok z fondu.