Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Požiar v Saskom Švajčiarsku sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu

Les horí v Národnom parku Saské Švajčiarsko pri nemeckom meste Schmilka v utorok 26. júla 2022. Foto: TASR/AP

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril z českého Národného parku České Švajčiarsko.

Lipsko 27. júla (TASR) - Hasičom sa stále nepodarilo úplne dostať pod kontrolu požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko. Oheň sa nešíri na ďalšie územia, no situácia je stále kritická v dvoch z piatich oblastí. V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar podarilo dostať pod kontrolu. V stredu to uviedli miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Oblasť je členitá a nie je jednoduché sa do nej dostať," povedal hovorca miestneho úradu pre Saské Švajčiarsko Thomas Kunz. Dodal, že hasenie komplikujú nepriaznivé poveternostné podmienky a mŕtve drevo.

V noci tam bojovalo s požiarom, ktorý horí na ploche 250 hektárov, 148 hasičov. V utorok večer zasahovalo aj päť vrtuľníkov, tri z nich poskytla nemecká armáda.

Vo viacerých oblastiach mali hasiči problémy pri zásobovaní vodou. Okrem prívodu cez hadice z riek Labe a Kirnitzsch vodu privážali aj cisterny.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko. Úrady pre nepriaznivú situáciu zakázali vstup do lesov v Saskom Švajčiarsku a odporučili, aby sa tejto oblasti vyhli. Plamene v súčasnosti neohrozujú žiadne obytné oblasti, píše DPA.

V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar hasičom podarilo dostať pod kontrolu, uviedol šéf miestneho hasičského zboru Steffen Ludewig. "Situácia je stabilizovaná," povedal. Zasahuje tam viac ako 400 hasičov.