Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Požiar v uhoľnej bani v Kazachstane si vyžiadal životy troch baníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo vážnom, ale stabilizovanom, stave sú dvaja baníci, ktorých najskôr hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Astana 18. augusta (TASR) - Prinajmenšom traja baníci zahynuli pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil uhoľnú baňu v Karagandskej oblasti v strednej časti Kazachstanu. Oznámila to v piatok kazašská pobočka medzinárodnej spoločnosti ArcelorMittal, ktorá baňu prevádzkuje, píše TASR podľa agentúr Reuters a Kazinform.

Dvoch baníkov sa zatiaľ stále nepodarilo nájsť.

Kazašská agentúra Kazinform informovala, že hospitalizovaných bolo dosiaľ 13 baníkov. Umiestnení sú v dvoch nemocniciach na toxikologickom a terapeutickom oddelení.

Vo vážnom, ale stabilizovanom, stave sú dvaja baníci, ktorých najskôr hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. Neskôr ich previezli na toxikologické oddelenie, kde je tak teraz deväť baníkov, pričom stav zvyšných siedmich hodnotia ako stredne ťažký. Na terapeutické oddelenie inej nemocnice prijali ďalších štyroch baníkov, z ktorých jedného už prepustili na vlastnú žiadosť do domácej liečby. Zvyšní sú v stredne ťažkom stave.

Požiar vypukol v bani Kazachstanskaja vo štvrtok krátko po 10.00 h miestneho času v hĺbke 170 metrov pod zemou. Nachádzalo sa tam vtedy 227 baníkov, z ktorých 222 sa podarilo ihneď evakuovať.