Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Požiare ohrozujú chorvátske mesto Drniš

Ilustračná snímka Foto: Lesné požiare v Chorvátsku

Podľa chorvátskych médií požiare priamo neohrozujú veľké turistické centrá, ale môžu skomplikovať prepravu turistov.

Záhreb 22. augusta (TASR/TERAZ.SK) - Situácia s požiarmi na chorvátskom pobreží Jadranu sa v noci nadnes a dnes ráno dramaticky zhoršila. Noviny Slobodna Dalmacija a iné médiá píšu doslova o bitke o mesto Drniš ležiace pri Šibeniku, ku ktorému sa z hory Promina blížia plamene. Mesto sa snaží ochrániť 400 hasičov a dobrovoľníkov, informoval dnes portál iDNES.cz.

Ďalší veľký požiar vyčíňa pod Splitom v okolí mesta Omiš. V obci Pisak hasiči v noci evakuovali z apartmánov niekoľko českých turistov, ktorí sa do nich mohli vrátiť dnes ráno, povedal pre Rádio Impuls český konzul v Splite Juraj Varga.




Podľa chorvátskych médií požiare priamo neohrozujú veľké turistické centrá, ale môžu skomplikovať prepravu turistov. V noci a skoro ráno bola kvôli hustému dymu v oboch smeroch uzatvorená diaľnica A1 a Záhreb-Split a Jadranská magistrála medzi mestami Omiš a Brela.

Chorvátsky automobilový klub uviedol, že obidve cesty boli ráno sprejazdnené, ale na diaľnici A1 medzi výjazdmi Benkovac a Pirovac vyzýva na opatrnú a pomalú jazdu z dôvodu hustého dymu z požiarov.

Už v noci záchranári evakuovali 21 ľudí z obcí Lišnjak, Velušič, Bibiči a Raiči, ktorých umiestnili k príbuzným alebo v škole v Drniši.

Hasiči tiež zasahujú na ostrove Hvar pri Starom Grade a na ostrove Ugljan.