Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Požiare v Kalifornii si vyžiadali už 36 mŕtvych, zničili 5700 budov

Na snímke hasičské lietadlo likviduje lesný požiar na farme Hawkeye nad Geyserville v Kalifornii 12. októbra 2017. Najmenej 36 mŕtvych si vyžiadali mohutné lesné požiare, ktoré už niekoľko dní sužujú sever Kalifornie. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov v severnej Kalifornii stále zápasia so 17 veľkými požiarmi, proti ktorým nasadzujú vyše 9000 hasičov, využívajúcich cisternové lietadlá, vrtuľníky a viac ako 1000 vozidiel.

Los Angeles 14. októbra (TASR) - Celkove 36 mŕtvych a najmenej 5700 zničených budov hlásili v piatok v súvislosti s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré vyčíňajú v severnej časti amerického štátu Kalifornia. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenia tamojších predstaviteľov.

Podľa najnovších údajov v severnej Kalifornii stále zápasia so 17 veľkými požiarmi, proti ktorým nasadzujú vyše 9000 hasičov, využívajúcich cisternové lietadlá, vrtuľníky a viac ako 1000 vozidiel. Oblastným hasičským zborom pomáhajú kolegovia z iných amerických štátov, ale aj z Kanady či Austrálie.

Hovorca kalifornského úradu lesného hospodárstva a požiarnej ochrany Daniel Berlant zhodnotil situáciu slovami, že vzhľadom na počet obetí a zničených budov ide o najhoršiu katastrofu svojho druhu v dejinách Kalifornie. Šéf tamojšieho úradu civilnej ochrany Mark Ghilarducci však vyhlásil, že v boji proti plameňom sa podarilo dosiahnuť "veľký pokrok".

Najhoršie zasiahnutý okres Sonoma plánuje v sobotu navštíviť kalifornský guvernér Jerry Brown.

Odhaduje sa, že pre sériu požiarov v severnej Kalifornii muselo opustiť svoje domovy približne 90.000 obyvateľov. Vyšetrovatelia sa snažia objasniť príčinu vzniku týchto požiarov, ktorou mohlo byť strhnutie či skratovanie elektrických vedení v dôsledku prudkého vetra z noci na minulý pondelok.

Dym z lesných požiarov zamoril aj oblasť Sanfranciského zálivu, kde veľké znečistenie ovzdušia spôsobilo prerušenie vyučovania na školách, ako aj meškanie a rušenie letov pre zhoršenú viditeľnosť.