Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pozitívny test na koronavírus má duchovný z penziónu, kde býva pápež

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pápež, pochádzajúci z Argentíny, sa vo všeobecnosti teší dobrému zdraviu, i keď v mladosti mu pre chorobu dýchacích ciest odstránili časť pľúc.

Rím 26. marca (TASR) - Taliansky zamestnanec Svätej stolice, ktorý vo Vatikáne býva v rovnakom hosťovskom dome ako pápež František, bol pozitívne testovaný na chorobu COVID-19 a hospitalizovaný.

Agentúra AFP s odvolaním sa na viaceré talianske denníky informovala, že ide o kňaza, ktorý roky žije vo vatikánskom penzióne Dom sv. Marty (Domus sanctae Marthae), kde má svoj byt aj pápež.

Talianske denníky La Stampa a Il Messaggero uviedli, že nakazená nemenovaná osoba bola hospitalizovaná v Ríme a Dom sv. Marty prešiel dezinfekciou.

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni pre AFP uviedol, že správy o infikovanej osobe z Domu sv. Marty nemôže potvrdiť ani poprieť.

František sa od konca februára, keď si liečil nachladnutie, zdržiava väčšinu času vo svojom byte, kde má aj súkromné stretnutia a kde teraz - z preventívnych dôvodov - aj jedáva.

Len príležitostne sa presúva do Vatikánskej knižnice, odkiaľ sa v priamom prenose vysielajú jeho posolstvá pre 1,3 miliardy katolíkov na svete. Denník La Stampa napísal, že keď sa pápež pohybuje po penzióne mimo svojho bytu, dodržiava bezpečný odstup od ľudí.

Pápež, ktorý je rímskym biskupom, v rámci možností pokračuje vo svojom obvyklom programe vrátane rannej omše, stredajšej generálnej audiencie a nedeľnej modlitby Anjel Pána, ktoré sa vysielajú naživo bez prítomnosti verejnosti.

Oficiálne webové stránky Vatican News uvádzajú, že v mestskom štáte sú novým koronavírusom nakazené štyri osoby. Medzi nimi je aj tá, ktorá bola ako prvá pozitívne testovaná 6. marca. Novými nakazenými sú pracovník obchodného úradu a dvaja zamestnanci vatikánskych múzeí.

Hovorca Bruni spresnil, že títo štyria ľudia boli v rámci preventívnych opatrení izolovaní ešte predtým, ako boli pozitívne testovaní, pričom ich izolácia trvá už dlhšie než 14 dní. V súčasnosti sa liečia v talianskych nemocniciach alebo doma.

Pápež, pochádzajúci z Argentíny, sa vo všeobecnosti teší dobrému zdraviu, i keď v mladosti mu pre chorobu dýchacích ciest odstránili časť pľúc. Trápi ho však ischias, kvôli ktorému sa mu ťažšie chodí.

Po zvolení za pápeža v roku 2013 sa František rozhodol bývať v podkrovnom byte Domu sv. Marty namiesto využívania pápežského apartmánu v Apoštolskom paláci.