Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia OSN vstúpili do dediny, kde došlo k masakre civilistov

Na snímke z videa zverejnenej Shaam News Network dvaja zranení sýrski chlapci, ktorí prežili včerajšiu masakru v sýrskej dedine Mazraat al-Kubajr v provincii Hamá 7. júna 2012. Pozorovatelia OSN dnes pricestovali do dediny Mazraat al-Kubajr, kde podľa opozičných aktivistov sýrske vládne sily v stredu zmasakrovali najmenej 78 ľudí, vrátane žien a detí. Foto: TASR/AP Photo

Predo mnou je kus mozgu, v rohu vidím množstvo zaschnutej krvi, napísal novinár.

Bejrút 8. júna (TASR) - Pozorovatelia OSN dnes vstúpili do sýrskej dediny Mazraat al-Kubajr v provincii Hamá, kde bolo podľa aktivistov zmasakrovaných najmenej 78 ľudí. Informoval o tom zdroj z OSN.

Pozorovatelia OSN sa pokúšali dostať do maličkej dediny približne so 150 obyvateľmi už od štvrtka, ale zakaždým im v tom zabránili sýrske vládne sily a obyvatelia z neďalekých dedín. Na pozorovateľov dokonca strieľali z ručných zbraní.

V Sýrii je približne 300 pozorovateľov OSN, ktorí monitorujú stav prímeria medzi silami prezidenta Bašára Asada a povstalcami. Prímerie vyhlásil 12. apríla vyslanec medzinárodného spoločenstva Kofi Annan, ale nikdy sa nezačalo uplatňovať.

Dopisovateľ britskej spravodajskej stanice BBC Paul Danahar informoval na sociálnej sieti Twitter, že je spolu s tímom pozorovateľov OSN, a opísal aj prvé stopy na mieste masakry, v dedine Mazraat al-Kubajr.

"Predo mnou je kus mozgu, v rohu vidím množstvo zaschnutej krvi... Dva najväčšie domy na vrchu kopca v dedine spálil požiar. Zápach tiel je stále silný," napísal novinár a pokračoval: "Vnútro domov je zhorené. OSN ešte nenašlo žiadne telá." Cesty vyzerajú tak, že po nich prešli obrnené vozidlá.

Pätnásťmesačné povstanie v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada je čoraz krvavejšie. Ak sa masaker civilistov v dedine Mazraat al-Kubajr potvrdí, bude už druhým za minulé dva týždne.

Sýrska vláda odsúdila vraždenie z 25. mája v meste Húlá a tiež stredajší útok na dedinu Mazraat al-Kubajr, ale z oboch masových zločinov obvinila "teroristov". Podľa Asada ich privážajú zo zahraničia, aby vyvolali v krajine nepokoje.

Pozorovatelia OSN už v predchádzajúcich dňoch navštívili mesto Húlá, kde bezpečnostné sily a proasadovské milície zabili 108 ľudí, pričom takmer polovicu tvorili deti. Uviedli to protiasadovskí aktivisti.

Pozorovateľov OSN zastavili na vojenských stanovištiach

Na snímke zverejnenej Shaam News Network pohľad na mŕtve sýrske deti, ktoré zahynuli počas včerajšej masakry v sýrskej dedine Mazraat al-Kubajr v provincii Hamá 7. júna 2012.
Foto: TASR/AP Photo
Tím pozorovateľov OSN sa pokúšal vojsť vo štvrtok do Mazraat al-Kubajr, 20 kilometrov severozápadne od mesta Hamá, ale zastavili ich na vojenských kontrolných stanovištiach v oblasti. Podobne sa voči nim zachovali aj civilisti.

Jeden pozorovateľ OSN pre tlačovú agentúru Reuters do telefónu povedal, že dedinčania obkľúčili autá tímu, aby mu zabránili prejsť, ale podľa jeho slov nie sú jasné motívy ich konania.

Aktivisti tvrdia, že vojenské tanky ostreľovali dedinu, potom do nej v stredu vtrhli spolu s ozbrojenými mužmi v civilnom oblečení a zabili vyše polovicu zo 150 obyvateľov, pričom mnohé telá podpálili.

Sýrska štátna televízia vo štvrtok pred príchodom pozorovateľov OSN robila interview s niekoľkými obyvateľmi, očividne priamo v dedine Mazraat al-Kubajr. Dedinčania so zakrytými tvárami povedali, že na ich obec zaútočilo 500 povstalcov.

Sýrska televízia odvysielala zábery betónovej budovy posiatej dierami po guľkách a po mínometnej alebo delostreleckej paľbe.

"Vraždili mužov, ženy a deti. Je to strašné," kričala žena v čiernom odeve.