Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pozorovateľov OBSE na Ukrajine budú podporovať bezpilotné lietadlá

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

OBSE vo štvrtok oznámila, že v čo najkratšom čase vyšle na krátky úsek rusko-ukrajinských hraníc svojich neozbrojených pozorovateľov.

Viedeň 26. júla (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) plánuje podporiť misiu svojich pozorovateľov na východnej Ukrajine bezpilotnými lietadlami. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

OBSE prostredníctvom tendra, ktorý sa uzavrel v piatok, vyzvala spoločnosti, aby ponúkli "kompletné riešenie na dodanie služieb bezpilotných lietadiel bez zbraňových systémov".

Hovorkyňa OBSE pred DPA potvrdila, že predseda organizácie Didier Burkhalter plán na nasadenie bezpilotných strojov v ukrajinsko-ruskom pohraničí prekonzultoval s predstaviteľmi oboch týchto krajín a dostal od nich pozitívnu spätnú väzbu.

Lietadlá by podľa technickej špecifikácie tendra mali byť schopné zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov identifikovať pohybujúce sa objekty a poznávacie značky automobilov.

OBSE vo štvrtok oznámila, že v čo najkratšom čase vyšle na krátky úsek rusko-ukrajinských hraníc svojich neozbrojených pozorovateľov. Skupina 16 pozorovateľov bude pôsobiť na dvoch ruských hraničných priechodoch, ktoré ležia neďaleko ukrajinského mesta Luhansk.

Podľa vyjadrení diplomatov ide o opatrenie zamerané na vybudovanie dôvery. Proti plánom vyslať na rusko-ukrajinské hranice misiu so širšou pôsobnosťou sa údajne postavila Moskva.