Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Pozostalí po obetiach havárie stroja Germanwings chcú vyšetrovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Iniciátori petičnej akcie požadujú ďalšie vyšetrovanie príčin nešťastia, ktoré uzavreli s tým, že ho zámerne spôsobil druhý pilot stroja.


Halle 4. septembra (TASR) - Už 20.000 podpisov zhromaždili pozostalí po obetiach havárie lietadla spoločnosti Germanwings, ktorú vo francúzskych Alpách neprežil nikto zo 150 osôb na palube smerujúcich z Barcelony do Düsseldorfu. Iniciátori petičnej akcie požadujú ďalšie vyšetrovanie príčin nešťastia, ktoré uzavreli s tým, že ho zámerne spôsobil druhý pilot stroja.

Vyšetrovatelia uzavreli v januári 2017 prípad práve s týmto konštatovaním.

O druhom pilotovi však medzičasom vyšlo najavo, že s psychickými problémami bojoval už roky predtým a napriek tomu stále mohol sedieť v kokpite dopravného lietadla s platným povolením.

Príbuzní sa domnievajú, že táto skutočnosť by mala viesť k ďalšiemu vyšetrovaniu, a navyše zastávajú názor, že z tragédie v Alpách neboli doteraz vyvodené dostatočné dôsledky.

Úspešnosť petície zostáva zatiaľ otvorená.

Otec vinníka nehody z 24. marca 2015 Andreasa Lubitza oficiálne závery vyšetrovania odmietol v júli z iných dôvodov. Podľa vlastných slov vraj disponoval dôkazmi, že sa všetko odohralo inak, ako tvrdili vyšetrovatelia. Verejnosti ich však v podstate zostal dlžný.