Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pozostalí po obetiach streľby amerického vojaka si prevzali odškodné

Príbuzní každého zo zranených dostali v prepočte po 11.000 USD.

Kandahár 25. marca (TASR) - Pozostalým po 17 obetiach masakry, ktorú na afganských civilistoch spáchal seržant americkej armády Robert Bales, vyplatili odškodné predstavujúce v prepočte 50.000 dolárov za každú obeť. Príbuzní si finančné prostriedky prevzali v sobotu v sídle guvernéra provincie Kandahár, informovala agentúra AP s odvolaním sa na kmeňových predstaviteľov i jedného z členov provinčnej rady.

Príbuzní každého zo zranených dostali v prepočte po 11.000 USD.

Americké zdroje potvrdili vyplatenie odškodného, odmietli však špecifikovať jeho výšku.

Balesovi (38), ktorého podľa informácií z 23. marca oficiálne obžalovali z úkladnej 17-násobnej vraždy a šesťnásobného pokusu o vraždu, hrozí v prípade usvedčenia trest smrti.

Seržant podľa žaloby 11. marca opakovane opustil svoju základňu v provincii Kandahár a v okolitých dedinách zastrelil deväť afganských detí a ôsmich dospelých, pričom telá niektorých obetí zapálil. Pri útoku zranil šesť ďalších Afgancov.

Páchateľa umiestnili po prevoze z Afganistanu do vlasti vo vojenskom väzenskom zariadení v Leavenworthe v štáte Kansas. Jeho proces sa zrejme uskutoční na vojakovej domovskej základni neďaleko mesta Tacoma v štáte Washington.