Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pozostatky kráľa Richarda III. pochovali v leicesterskej katedrále

Na snímke rakvu s pozostatkami Richarda III. nesú 22. marca 2015 počas pietneho sprievodu v Leicesteri. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak takmer 530 rokov po tom, ako panovník padol v bitke pri Bosworthe.

Leicester 26. marca (TASR) - Pozostatky anglického kráľa Richarda III., ktoré objavili archeológovia pred troma rokmi pod parkoviskom, pochovali dnes so všetkými poctami v Katedrále sv. Martina v stredoanglickom meste Leicester.

Stalo sa tak takmer 530 rokov po tom, ako panovník 22. augusta 1485 padol v bitke pri Bosworthe.

"Pohreb kráľa Richarda III. je udalosťou veľkého národného a medzinárodného významu. Objavenie jeho pozostatkov v Leicesteri sa označuje za jeden z najdôležitejších archeologických nálezov v dejinách našej krajiny," uviedla britská kráľovná Alžbeta II. vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Pozrite si fotogalériu


Medzi hosťami pohrebu bol canterburský arcibiskup Justin Welby, ako aj nižšie postavení členovia britskej kráľovskej rodiny, vrátane vojvodu z Gloucesteru, ktorý na rakvu položil Richardovu osobnú modlitebnú knižku. Prítomných bolo aj 200 členov verejnosti, vybraných náhodne spomedzi tisícov záujemcov.

Na snímke ľudia čakajú pred katedrálou počas pohrebného ceremoniálu pozostatkov Richarda III. 26. marca 2015 v Leicesteri. Pozostatky kráľa Richarda III objavili archeológovia v roku 2012. Kráľ Richard III. bol anglickým panovníkom v rokoch 1483-1485. Zomrel ako 32-ročný v roku 1485 počas bitky pri meste Bosworth neďaleko Leicesteru, kde sa postavil proti vojskám kráľa Henryho Tudora, neskoršieho kráľa Henricha VII.
Foto: TASR/AP
Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol na bojisku. Po bitke jeho nahé telo uložili do jednoduchého hrobu v neďalekom Leicesteri. Jeho smrťou sa skončila takzvaná vojna ruží o mocenské postavenie medzi Lancasterovcami a Yorkovcami, vedľajšími vetvami kráľovského rodu Plantagenetovcov. Richard III. vládol 777 dní a v čase smrti mal 32 rokov.