Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Pozostatky prvého albánskeho kráľa v sobotu pochovajú vo vlasti

Rakva s telesnými pozostatkami albánskeho monarchu, kráľa Ahmeta Zoga I. počas transportu z exilu na medzinárodnom letisku Matky Terezy v Tirane 16. novembra 2012 Foto: TASR/AP

Kráľ Zog je považovaný za zakladateľa moderného albánskeho štátu s prvými stabilnými vládnymi inštitúciami a konsolidovanou vládou, ktorá ukončila desaťročia politických turbulencií.

Tirana 16. novembra (TASR) - Telesné pozostatky albánskeho kráľa Zoga I. dopravili dnes do Tirany, kde ich v sobotu pochovajú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na medzinárodnom letisku Matky Terezy v Tirane rakvu s telesnými pozostatkami panovníka očakávali členovia kráľovskej rodiny a ministri vládneho kabinetu.

Ahmet Zogu sa narodil v roku 1895 v aristokratickej rodine, študoval na univerzite v Turecku a v rokoch 1922-24 bol predsedom vlády, neskôr prezidentom krajiny a v roku 1928 po obnove monarchistického štátneho zriadenia sa vyhlásil za kráľa, pričom prijal meno Zog I.

Po okupácii Albánska fašistickým Talianskom v roku 1939 z krajiny ušiel do exilu v Británii. Jeho povojnové snahy o obnovenie monarchie v Albánsku zmaril v roku 1946 zákaz vtedajšieho komunistického vedenia. Kráľ Zog zomrel v roku 1961 vo francúzskom exile.

Komunistický režim v Albánsku padol v roku 1990. Kráľovská rodina sa do vlasti vrátila v roku 2002. Vtedajšia vláda premiéra Saliho Berishu súhlasila s návratom kráľových telesných pozostatkov do Albánska a s jeho pochovaním vo vlasti. Stane sa tak viac ako 50 rokov po jeho smrti vo francúzskom exile.

Kráľ Zog je považovaný za zakladateľa moderného albánskeho štátu s prvými stabilnými vládnymi inštitúciami a konsolidovanou vládou, ktorá ukončila desaťročia politických turbulencií. Obdobie monarchie v albánskych dejinách je podľa mnohých prívržencov monarchie "zlatou érou" obrody albánskeho národa a začiatkom procesu jeho sebauvedomovania.