Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pozrite sa, ako vyzerá vojak, ktorý postrieľal afganských civilistov

Robert Bales na obrázku vľavoFoto: TASR/AP

Na svete je identita vojaka, ktorý je zodpovedný za masakru v Afganistane. Robert Bales zastrelil 16 afganských civilistov.

Washington 17. marca (TASR) - Americkým vojakom, podozrivým zo zabitia 16 afganských civilistov, je rotmajster Robert Bales. Uviedol to v piatok vysokopostavený predstaviteľ americkej armády pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť vyšetrovania incidentu, ktorý narušil vzťahy USA s Afganistanom.

Predstaviteľ odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti o vojakovi.

Americkí predstavitelia predtým oznámili, že podozrivým je 38-ročný rotmajster a v armáde strávil 11 rokov. Odmietli však uviesť jeho meno a vysvetlili, že taktikou armády je zverejniť totožnosť podozrivého len v prípade, že je už obvinený z trestného činu.

Bales ešte nie je oficiálne obvinený. V stredu 14. marca ho previezli z Afganistanu do Kuvajtu a odtiaľ ho v piatok prevážali do vojenského zadržiavacieho centra na základni Fort Leavenworth v americkom štáte Kansas. Potvrdil to aj Balesov právnik. Muž bude prísne strážený. Toto zadržiavacie centrum je jedinou väznicou amerického ministerstva obrany s maximálnou ochranou.



Vojak podľa dostupných informácií odišiel v nedeľu 11. marca zo svojej základe v juhoafganskej provincii Kandahár, uprostred noci vtrhol do domov v dvoch blízkych dedinách a zastrelil v nich celkovo 16 vidiečanov, vrátane deviatich detí a troch žien.

Balesa podľa znalcov veľmi skoro obvinia. Súdený bude podľa pravidiel americkej armády, ale nie je známe, kde sa súdny proces bude konať.Súčasťou obhajoby vojnového veterána, ktorý sa zúčastnil štyroch bojových misií, bude zrejme aj posttraumatická stresová porucha (PTSD, z angl. post-traumatic stress disorder). Tá sa v podobných prípadoch využíva ako poľahčujúca okolnosť. Balesov právnik John Henry Browne z amerického Seattlu uviedol v piatok pre tlačovú agentúru Reuters, že vojak bol nešťastný z toho, že sa musel vrátiť do boja po tom, čo bol dvakrát ranený v Iraku.



Browne dodal, že jeho klient bol deň pred spáchaním masakry očitým svedkom vážneho zranenia kamaráta.

"Odtrhlo mu jednu nohu," povedal Browne. Rotmajster sa vtedy nachádzal neďaleko svojho druha.

Právnik povedal pre americkú spravodajskú stanicu CNN, že sa s klientom rozprával dopoludnia a počas krátkeho rozhovoru "pôsobil vzdialene a trochu ako jeleň oslepený prednými svetlami auta, ale inak v poriadku".