Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pozrite sa, ako vzniká jedna z najvýznamnejších obchodných dohôd

Steve Verheul hosťom v relácii SVET Tu a Teraz Foto: Tablet.TV

Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou sa rodila päť rokov. Hosť relácie SVET Tu a Teraz Steve Verheul bol pri tom a prezradil viaceré podrobnosti o príprave rozsiahleho dokumentu.


Bratislava 22. októbra (TABLET.TV) – Trochu v tieni iných svetových udalostí niekedy zostáva jedna mimoriadna udalosť. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a kanadský premiér Stephen Harper koncom septembra na summite v Ottave podpísali komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu medzi EÚ a Kanadou. Hlavný vyjednávač dohody o voľnom obchode za kanadskú stranu Steve Verheul bo hosťom TABLET.TV, kde odpovedal na otázky moderátora relácie SVET Tu a Teraz Pavla Demeša.

Steve Verheul je ostrieľaný vyjednávač, pre Kanadu už pripravoval dohody so Svetovou obchodnou organizáciou, či spoločenstvom Nafta. Text dohody s EÚ sa rodil päť rokov a Verheul prezradil aj niektoré zákulisné informácie z rokovaní. „Problematické bolo poľnohospodárstvo, čo je pri podobných ekonomických dohodách akýmsi pravidlom, pretože je to politicky veľmi citlivá otázka,“ povedal v štúdiu TABLET.TV.

V otázke dovozu hovädzieho a bravčového mäsa, kde Kanada prejavila záujem dovážať do EÚ väčšie množstvo týchto produktov, narazili naozaj na silný odpor niekoľkých členských štátov. Podstatou dohody je zámer zjednotiť trhy EÚ a Kanady vo väčšej miere, ako tomu bolo doteraz. „Nieže by sa teraz Kanada chystala vstúpiť do EÚ, ale až na pár drobností bude súčasťou jednotného trhu,“ uistil kanadský vyjednávač.
Dohoda by mala mať veľký prínos aj pre Slovensko. Podrobnosti sa dozviete v relácii SVET Tu a Teraz.