Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pracovníci médií žiadajú pomoc pri odchode z juhozápadnej Sýrie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Asi 70 sýrskych novinárov uviazlo na juhozápade krajiny, kde už tri týždne prebieha ofenzíva vládnych jednotiek.

Damask 11. júla (TASR) - Viacero novinárov a aktivistov pôsobiacich v juhozápadnej Sýrii požiadalo v stredu o pomoc pri evakuácii do Turecka alebo niekam inam. Obávajú sa totiž, že po príchode sýrskej armády padnú do rúk provládnych síl, píše agentúra AP.

Krátko pred citovanou žiadosťou zverejnil vyhlásenie aj výbor na ochranu novinárov, podľa ktorého 70 sýrskych novinárov "uviazlo" na juhozápade krajiny, kde už tri týždne prebieha ofenzíva vládnych jednotiek.

Aktivisti z opozičných médií povedali, že sa obávajú o svoj život, pokiaľ sa do oblasti prebojujú príslušníci provládnych zložiek. Niekoľkí ich kolegovia a pracovníci médií sú už podľa nich nezvestní, odkedy sa do predmestí metropoly Damask dostali začiatkom roka sýrske sily.

Sýrske vládne jednotky podporované ruským vzdušnými silami začali v polovici júna s rozsiahlou pozemnou i leteckou ofenzívou voči povstalcom v provincii Dará, blízko hranice s Jordánskom. Mnoho novinárov preto uviazlo v susednej provincii Kunajtra neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin.

"Chceme byť evakuovaní z Kunajtry do Turecka alebo na iné miesto," povedal novinár Džalál Ahmad pôsobiaci v Kunajtre. V telefonickom rozhovore pre AP povedal, že dohoda sprostredkovaná Ruskom o evakuácii sýrskych povstalcov a ich rodín nezahŕňa pracovníkov médií a aktivistov.

"O osude novinárov doposiaľ nikto nerokoval," povedal s tým, že mnoho z nich sa obáva smrti a mučenia, ktorému by boli vystavení v rukách sýrskej armády.