Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pracovníci Národnej galérie v Londýne budú päť dní štrajkovať

Národná galéria v Londýne, archívne foto Foto: TASR/AP

Pracovníci britskej Národnej galérie plánujú na budúci týždeň začať päťdňový štrajk v súvislosti so sporom, či by mal niektoré služby galérie poskytovať externý dodávateľ.

Londýn 28. januára (TASR) - Pracovníci britskej Národnej galérie plánujú na budúci týždeň začať päťdňový štrajk v súvislosti so sporom, či by mal niektoré služby galérie poskytovať externý dodávateľ. Informovala o tom agentúra AP.

Približne 250 pracovníkov si drvivou väčšinou odhlasovalo štrajk, ktorý sa má začať v utorok. Múzeum by však malo ostať otvorené.

Mark Serwotka, generálny tajomník odborov zastupujúcich pracovníkov galérie, povedal, že privatizačný plán môže "poškodiť svetovú reputáciu toho, čo jedným z najvýznamnejších britských kultúrnych prínosov".

Riaditeľ Národnej galérie Nicholas Penny vo svojom vyhlásení uviedol, že zmena je nevyhnutná v dôsledku znižovania prostriedkov z verejných peňazí.

Národná galéria je významnou turistickou atrakciou, ktorú každoročne navštívi približne šesť miliónov ľudí. Nachádza sa na Trafalgarskom námestí v Londýne. Sú v nej umiestnené napríklad slávne Slnečnice od Vincenta van Gogha.