Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Praguaj presunul ako tretia krajina svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema

Paraguajský prezident Horacio Cartes, archívna snímka Foto: TASR/AP Photo

Svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme 14. mája otvorili ako prvá krajina Spojené štáty.

Jeruzalem 21. mája (TASR) - Paraguaj sa stal v pondelok treťou krajinou, ktorá presunula svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Na slávnostnom otvorení zastupiteľského úradu v nových priestoroch sa zúčastnil aj paraguajský prezident Horacio Cartes, ktorý vo svojom prejave označil presun za "historický" krok, upevňujúci vzťahy medzi Paraguajom a Izraelom, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na správu izraelskej stanice Kanál 10.

Svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme 14. mája otvorili ako prvá krajina Spojené štáty. Stalo sa tak na základe rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý koncom minulého roka uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. O niekoľko dní neskôr otvorila svoju ambasádu v Jeruzaleme aj Guatemala.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzdvihol najnovší presun ako "skvelý deň pre Izrael, Paraguaj a ich priateľstvo". Vysoká predstaviteľka palestínskej samosprávy Hanán Ašráwíová ho, naopak, zhodnotila ako "provokatívny a nezodpovedný" krok. Paraguaj sa podľa nej "spolčil s Izraelom, Spojenými štátmi a Guatemalou, aby upevnil vojenskú okupáciu a spečatil osud okupovaného Jeruzalema."

Rozhodnutie o presune veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema sa v Paraguaji stretlo s kontroverzným prijatím. Došlo k nemu totiž len menej než dva mesiace pred tým, ako má Cartesa v úrade nahradiť novozvolený prezident Mario Abdo Benítez, s ktorým sa o takomto opatrení navyše podľa jeho slov nikto neporadil.

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú jeho východnú časť ako metropolu pre svoj budúci štát. Väčšina krajín sa rozhodla nenasledovať USA a ponechať svoje veľvyslanectvá v Tel Avive, pričom medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút Jeruzalema sa musí určiť na mierových rokovaniach.