Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Prahe došlo k potýčkam medzi prívržencami a odporcami migrácie

Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zišlo pred Pražským hradom, aby na výzvu Bloku proti islamu a hnutia Úsvit demonštrovali proti islamu. Foto: TASR/AP

Podobné demonštrácie ako pred Pražským hradom sa dnes konali aj v Nemecku, Francúzsku, Británii, Poľsku a Holandsku.

Praha 6. februára (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zišlo pred Pražským hradom, aby na výzvu Bloku proti islamu a hnutia Úsvit demonštrovali proti islamu. Akcia je súčasťou dnešných celoeurópskych protestov organizovaných hnutím Pegida. Podobná demonštrácia sa dnes konala aj v Brne.

Pred začiatkom demonštrácie v Prahe došlo na Malej Strane k fyzickým potýčkam medzi prívržencami a odporcami ústretového prístupu voči migrantom. Príslušníci oboch táborov po sebe hádzali fľaše i dlažobné kocky, ozývali sa aj delobuchy. Polícia sa obe skupiny snažila od seba oddeliť.

České médiá informovali, že Polícia ČR odkláňala turistov od Pražského hradu, keďže míting sa konal na Hradčanskom námestí, kde sa okrem prívržencov myšlienok hnutia Pegida presunuli aj mnohí účastníci skoršej demonštrácie, ktorú na Loretánske námestie zvolala krajne pravicová Národná demokracia. Išlo o protestnú akciu proti islamu, českej vláde a EÚ. Polícia zatkla jedného z účastníkov tejto akcie po tom, ako strieľal do vzduchu.

Ďalšia demonštrácia sa dnes v Prahe konala na Václavskom námestí, kde proti radikálnemu islamu a migrácii protestovali priaznivci hnutia Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru.

Malostranské námestie bolo dejiskom mítingu iniciatívy Nie rasizmu, na ktorom sa zišli ľudia, ktorí nesúhlasia s xenofóbnym prístupom k imigrantom. Podobné myšlienky podporili pochodom z Pohořelca aj účastníci akcie nazvanej Za Európu bez strachu a nenávisti.

Podobné demonštrácie ako pred Pražským hradom sa dnes konali aj v Nemecku, Francúzsku, Británii, Poľsku a Holandsku.

Nacionalistické skupiny v Európe vystupňovali svoju xenofóbnu rétoriku v dôsledku bezprecedentnej vlny migrantov z Afriky, Ázie a Blízkeho východu.

Na proteste proti migrantom v Calais zadržali aj exveliteľa Cudzineckej légie

Vo viacerých mestách Európy sa dnes konali demonštrácie proti islamu a migrantom, pričom niekde ich sprevádzali potýčky s políciou či účastníkmi protidemonštrácií, informovala agentúra AP.

K zrážkam medzi políciou a demonštrantmi došlo v holandskom Amsterdame, kde sa podporovatelia protiislamského a xenofóbneho hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) snažili zrealizovať svoj vôbec prvý míting v holandskej metropole. Zišlo sa však na ňom len približne 200 ľudí, z ktorých časť sa dostala do konfliktu s účastníkmi ľavicovej protidemonštrácie. Obe skupiny od seba oddelila zásahová polícia, ktorá niekoľko osôb zatkla. Ich presný počet nie je známy.

Demonštrácia Pegidy sa dnes konala aj v nemeckých Drážďanoch, kde sa na nej zišlo okolo 15.000 ľudí. Na protidemonštráciu, ktorá sa uskutočnila na protiľahlom brehu Labe, prišlo asi 10.000 sympatizantov.

Hnutie Pegida vzniklo pred dvoma rokmi práve v Drážďanoch. Po tom, ako Pegida vlani na jar zaznamenala zníženie záujmu verejnosti o svoje aktivity, od leta minulého roku zažíva nárast podpory v dôsledku nebývalého prílevu migrantov z Afriky, Ázie a Stredného východu do Európy.

Demonštrácie v štýle hnutia Pegida sa dnes konali aj v Česku, Británii, Poľsku, Írsku, Dánsku, Fínsku, Estónsku, Litve či Francúzsku, kde polícia v prístavnom meste Calais zadržala najmenej 20 účastníkov protestov proti imigrantom. Medzi zadržanými je podľa agentúry AFP aj francúzsky brigádny generál Christian Piquemal, ktorý v minulosti velil Cudzineckej légii.