Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Praha odmieta kvóty, chce spojencov pre vytvorenie blokačnej menšiny

Český premiér Bohuslav Sobotka, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia premiéra Bohuslava Sobotku po stretnutí so zástupcami ČR v Európskom parlamente, o ktorom informovali české elektronické médiá.

Praha 9. októbra (TASR) - Česká republika sa pokúsi medzi štátmi Európskej únie získať spojencov pre vytvorenie blokačnej menšiny s cieľom zabrániť možnému schváleniu trvalých kvót pre prerozdelenie utečencov v rámci únie.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia premiéra Bohuslava Sobotku po stretnutí so zástupcami ČR v Európskom parlamente, o ktorom informovali české elektronické médiá.

Praha sa popri rokovaniach s ostatnými partnermi z Vyšehradskej štvorky mieni zamerať napríklad na pobaltské republiky a Fínsko, prípadne ďalšie severské krajiny, ale aj štáty z juhu kontinentu.

Kým pri hlasovaní o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské krajiny únie hlasovalo proti iba kvarteto štátov, SR a ČR, ako aj Maďarsko a Rumunsko, proti zavedeniu trvalých kvót je podľa Sobotkových slov viacero krajín, napríklad aj Poľsko.

Blokačnú menšinu môže v rámci predpisov Európskej únie vytvoriť hoci len štvorčlenná skupina krajín, ktorých počet obyvateľov však tvorí viac ako 35 percent populácie únie.

Z dnešnej diskusie s českými europoslancami vyplynulo, že súdny postup voči kvótam by nebol vhodný. Prípadná žaloba by totiž podľa českého premiéra oslabila pozíciu Prahy pri rokovaniach.