Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Praktiky CIA môžu podľa expertov viesť k psychickým traumám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa jedného z odborníkov mozog vypočúvaných už nikdy nebude taký, aký bol predtým.

Washington 23. decembra (TASR) - Tvrdé techniky výsluchu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktoré využívali pri vypočúvaní podozrivých z terorizmu, môžu zanechať dlhodobú psychickú traumu. Podľa agentúry AP to dnes uviedli experti z oblasti neurológie.

Správa amerického senátneho výboru zverejnená začiatkom tohto mesiaca opisuje, ako sa osoby, ktoré takéto výsluchy viedli, usilovali dostať zadržiavaných do pozície pasivity a bezmocnosti. Využívali na to techniky ako odopieranie spánku, ale i stresové situácie, napríklad tzv. simulované topenie (waterboarding) s cieľom vyvolať stav, ktorý psychológovia nazývajú "naučenou bezmocnosťou".

Poradca neziskovej organizácie Lekári pre ľudské práva Vincent Iacopino podľa AP uviedol, že senátna správa o praktikách CIA obsahuje dramatické príklady ľudí, ktorí budú dlhodobo psychicky poškodení. Pravdepodobne budú trpieť posttraumatickou stresovou poruchou, depresiou či trvalými zmenami osobnosti. Podľa jedného z odborníkov ich "mozog už nikdy nebude taký, aký bol predtým".