Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Pranáb Mucherdží vyhral prezidentské voľby v Indii

Pranáb Mucherdží Foto: TASR/AP

Mucherdží (76) mal iba jedného súpera s neveľkou podporou Purna Agitoka Sangmu a získal 69 percent hlasov.

Naí Dillí 22. júla (TASR) - Kandidát vládnej strany Indický národný kongres (INC) a bývalý minister financií Pranáb Mucherdží bol zvolený za nového prezidenta. Oznámil to dnes novinárom šéf indickej volebnej komisie V. K. Agnihotri.

Celkový počet 4896 zákonodarcov z oboch komôr parlamentu a z jednotlivých štátnych parlamentov tajne hlasovalo vo štvrtok 19. júla o novom prezidentovi, čo je v Indii do značnej miery reprezentatívna funkcia.

"Vyhlasujem, že Pranáb Mucherdží bol právoplatne zvolený do úradu prezidenta," uviedol šéf volebnej komisie.

Mucherdží (76) mal iba jedného súpera s neveľkou podporou Purna Agitoka Sangmu a získal 69 percent hlasov.

Právomoci ministra financií prevzal v júni indický premiér Manmóhan Singh a nahradil tak Mucherdžího, ktorý podal demisiu, aby mohol kandidovať na prezidentský úrad.

Mnohí analytici sú presvedčení, že ministerstvo financií bude teraz pre Singha príležitosťou na prekonanie politickej nečinnosti a na spustenie množstva reforiem, ktoré by mali pomôcť ochabujúcej ekonomike. Dôležitú úlohu by mohol zohrať aj Mucherdží, ak v nasledujúcich parlamentných voľbách v roku 2014 nezíska žiadna politická strana jasný mandát.

"Vyslovujem ľuďom hlbokú vďačnosť, že ma do tohto vysokého úradu zvolili," povedal Mucherdží dnes už skôr po sčítaní troch štvrtín hlasov zákonodarcov a dodal, že sa bude snažiť vyslúžiť si dôveru ľudu.

Mucherdžího súper a jediný protikandidát Sangmá uznal porážku ešte pred ukončením sčítania hlasov zákonodarcov. Sangmá sa prihlásil do volieb ako nezávislý uchádzač, podporovala ho však najsilnejšia indická opozičná strana - Indická ľudová strana (BJP). "Gratulujem Mucherdžímu k víťazstvu a želám mu veľa úspechov," povedal Sangmá pred novinármi.

Mucherdžího nadšení priaznivci tancovali do rytmu bubnov pred jeho rezidenciou v čase, keď mu tam prišili zablahoželať premiér Manmóhan Singh a šéfka strany Indický národný kongres (INC) Sonia Gándhíová. Mucherdžího podporovalo aj niekoľko opozičných zoskupení.

Mucherdží a bývalý predseda parlamentu Sangmá sa uchádzali o najvyšší post v Indii, ktorý v súčasnosti zastáva prvá žena - Pratibhá Pátilová. Tá viac nekandidovala. Zvolili ju pred piatimi rokmi a jej funkčné obdobie sa končí 25. júla. Nový prezident bude v Indii v poradí 13. hlavou štátu.

Víťaz zloží slávnostnú prísahu v stredu 25. júla.

Mucherdží slúžil v minulosti ako minister zahraničných vecí, minister obrany a minister financií. Poslednú uvedenú funkciu vykonával od roku 2009 do začiatku tohto roka, ale bola poznamenaná poklesom rastu ekonomiky, oslabovaním meny a stúpajúcou infláciou v Indii.