Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pravicového radikála odsúdili za plánovanie vraždy premiéra

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sanchéz. Foto: TASR/AP

Murillo na sociálnych sieťach verejne vyhlasoval, že sa chystá zabiť premiéra Sáncheza, píše El Mundo. Takisto sa usiloval získať logistickú podporu.

Madrid 12. apríla (TASR) - Súd v Madride udelil sedemapolročný trest odňatia slobody pravicovému radikálovi, ktorý plánoval vraždu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA a denníka El Mundo.

Manuel Murillo plánoval premiéra zabiť z pomsty za rozhodnutie španielskej vlády exhumovať pozostatky bývalého španielskeho diktátora Francisca Franca, píše DPA. Španielsky Národný súd (Audiencia Nacional), ktorý sa zaoberá vážnymi trestnými činmi, mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke sedem rokov a šesť mesiacov za trestné činy plánovania vraždy a držania zbraní.

Odsúdeného, ktorý pracoval v bezpečnostnej službe, zadržali v septembri 2018. Predtým podľa El Mundo v používateľskej skupine v aplikácii Whatsapp zverejňoval príspevky, v ktorých vyjadroval nesúhlas s exhumáciou pozostatkov bývalého diktátora Franca.

Murillo na sociálnych sieťach verejne vyhlasoval, že sa chystá zabiť premiéra Sáncheza, píše El Mundo. Takisto sa usiloval získať logistickú podporu.

Príslušníci katalánskej regionálnej polície Mossos d'Esquadra pri prehliadke jeho bytu v katalánskom meste Terrassa našli strelné zbrane vrátane ostreľovačských a útočných pušiek.

Španielska vláda vo februári 2019 schválila legislatívu, ktorá umožnila plánovanú exhumáciu bývalého diktátora Francisca Franca. Ten bol pri moci v rokoch 1939 – 1975. Jeho pozostatky po exhumácii previezli z pôvodného mauzólea do rodinnej hrobky.