Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pravicoví extrémisti podpálili objekt v areáli mešity v Madride

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Madridská islamská komunita v reakcii na podpaľačský útok odsúdila výbuchy v Bruseli a zdôraznila, že ich rovnako odmietajú moslimovia po celom svete.

Madrid 23. marca (TASR) - Pravicoví extrémisti v reakcii na výbuchy v Bruseli podnikli podpaľačský útok na objekt v areáli hlavnej mešity v španielskej metropole Madrid. Oznámila to dnes madridská polícia, ktorú citovala agentúra DPA.

Terčom útoku, ku ktorému došlo v utorok večer, sa stala Ústredná madridská mešita, známa aj ako M-30 podľa označenia neďalekej diaľnice.

Zábery z útoku zverejnila dnes na sociálnych sieťach miestna ultrapravicová skupina s názvom Hogar Social Madrid. Vidno na nich horiacu strechu budovy na jednom z objektov v areáli mešity, uviedol spravodajský server TheLocal.es.





"Prvé zábery akcie... proti islamskému terorizmu v mešite M-30 v Madride, ktorá financuje Islamský štát. Mešity preč z Európy,"
píše sa v sprievodnom texte k fotografiám.

Samotní radikáli označili svoj čin za "protest" voči terorizmu. Na horiacej budove súčasne vyvesili nápis "Dnes Brusel, zajtra Madrid?". Väčšie škody na objekte mešity však nespôsobili.

Španielske úrady v roku 2014 zistili, že reštauráciu v mešite M-30 využívala islamská extrémistická skupina na nábor bojovníkov pre organizáciu Islamský štát (IS). Skupina bola následne odhalená a zlikvidovaná.

Madridská islamská komunita v reakcii na podpaľačský útok odsúdila výbuchy v Bruseli a zdôraznila, že ich rovnako odmietajú moslimovia po celom svete. Zdôraznila tiež, že medzi obeťami bruselských útokov boli aj moslimovia. Predstavitelia islamskej komunity zároveň apelovali na španielsku verejnosť, aby odsúdila počínanie pravicových extrémistov.

Ľavicová strana madridskej starostky Manuely Carmenovej v reakcii na podpálenie objektu v areáli mešity odmietla všetky pokusy o plošnú kriminalizáciu moslimov a zdôraznila potrebu spolupráce v boji proti terorizmu.