Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Právnici napadli na najvyššom súde protiimigračné referendum

Žena vhadzuje hlasovací lístok do urny vo švajčiarskom meste Chur 30. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Švajčiarski právnici napadli na najvyššom súde krajiny výsledok vlaňajšieho referenda, v ktorom sa voliči vyslovili za zavedenie kvót pre cudzincov.

Lausanne 30. januára (TASR) - Švajčiarski právnici napadli na najvyššom súde krajiny výsledok vlaňajšieho referenda, v ktorom sa voliči vyslovili za zavedenie kvót pre cudzincov. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Federálneho súdu v Lausanne.

Dvojica právnikov vo svojom podaní argumentuje, že organizátori referenda z pravicovej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) počas kampane manipulovali voličov. Používali pritom aj rasistické slogany, vystríhajúce Švajčiarov pred údajným ohrozením zo strany Kosovčanov a ďalších cudzincov prichádzajúcich do ich krajiny.

Právnici požadujú, aby federálny súd vyhlásil plebiscit z 9. februára 2014 za neplatný. Voliči v ňom tesnou väčšinou hlasov zaviazali vládu, aby znovu zaviedla prisťahovalecké kvóty, čo je v rozpore s existujúcimi dohodami o slobodnom pohybe medzi Švajčiarskom a EÚ.

Výsledok referenda vyvolal napätie vo vzťahoch Bruselu s Bernom. Švajčiarsko nie je členom EÚ, ale udržiava s ňou intenzívne obchodné vzťahy. Švajčiarska vláda sa preto snaží nájsť v otázke prisťahovalectva kompromis, ktorý by uspokojil domácich voličov aj úniu.

Zo súčasných 8,2 milióna obyvateľov krajiny tvoria zhruba 23 percent prisťahovalci, pochádzajúci zväčša zo štátov EÚ.