Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Právnika Murdaugha usvedčeného z vrážd odsúdili aj za finančné podvody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti si odpykáva doživotný trest za vraždy svojej manželky Maggie a syna Paula.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 2. apríla (TASR) - Niekdajšieho prominentného amerického právnika Alexa Murdaugha (55), ktorého vlani usvedčili z vraždy svojej manželky a syna, odsúdili v pondelok v inom procese na 40 rokov väzenia za finančné podvody. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Murdaugh pochádza z elitnej rodiny sudcov a právnikov. V súčasnosti si odpykáva doživotný trest za zmienené vraždy svojej manželky Maggie a syna Paula, ktoré podľa vlaňajšieho verdiktu spáchal 7. júna 2021 na rodinnom poľovníckom pozemku.

Už vlani sa pritom priznal k obvineniam z odcudzenia miliónov dolárov od klientov svojej právnickej firmy zaoberajúcej sa ublíženiami na zdraví a úrazmi, pričom v tomto prípade bol následne odsúdený na 27-ročné väzenie.

V pondelok sa opäť objavil na súde, kde čelil obvineniam zo sprisahania s cieľom spáchať finančné podvody, ako aj pranie špinavých peňazí. Sudca Richard Gergel mu za tieto delikty uložil 40-ročné väzenie, ktoré si odsedí súbežne so zmienenými 27 rokmi.

Murdaugh sa k najnovším obvineniam priznal už v septembri. Prokurátorka Adair Boroughsová vtedy tvrdila, že tieto podvody boli rozsiahle a bezcitné. "Okrádal bez rozdielu svojich klientov, právnickú firmu aj ostatných, ktorí mu dôverovali," povedla.

Murdaughov vlaňajší proces týkajúci sa vraždy jeho manželky a syna zaujal verejnosť v USA aj za ich hranicami. Nepriame dôkazy potvrdili, že bol krátko pred vraždami na mieste činu. Zbrane, ktorými mal vraždy spáchať, ani iné priame dôkazy sa však nenašli.

Porota napriek tomu po šiestich týždňoch vypočúvania rozhodla, že dôkazy sú postačujúce na Murdaughovo usvedčenie v dvoch bodoch vraždy a dvoch obvineniach týkajúcich sa strelných zbraní. Právnika tak uznali za vinného z toho, že zastrelil svojho syna Paula brokovnicou a manželku Maggie útočnou puškou.

Murdaugh zavraždenie svojej vtedy 52-ročnej manželky a 22-ročného syna dôrazne poprel. Priznal sa však k odcudzeniu peňazí klientom svojej právnickej firmy, prostredníctvom ktorých podľa vlastných slov financoval svoju závislosť od opiátov.

O prípade, ako aj rodine Murdaughovcov, medzičasom natočili dokumentárne seriály streamovanie spoločnosti Netflix aj HBO.