Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pražský primátor obvinil Čínu a predstavil plán spolupráce s Taiwanom

Zdeněk Hřib, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pražský primátor Hřib z Pirátskej strany pre nemecký týždenník Welt am Sonntag uviedol, že Čína je "plná hnevu" a snaží sa ovplyvniť verejnú mienku českého obyvateľstva.

Berlín 12. januára (TASR) - Primátor českého hlavného mesta Praha obvinil v nedeľu Čínu ako "nezodpovedného partnera", pričom pre nemecké médiá vyhlásil, že Taiwan podpíše s taiwanským hlavným mestom Tchaj-pej kontrakt o nadviazaní spolupráce.

Komentáre pražského primátora Zdeňka Hřiba podľa tlačovej agentúry AFP obnovujú pokračujúci spor medzi Prahou a Pekingom, hoci český prezident Miloš Zeman vyzýva na užšie vzťahy medzi oboma krajinami, informuje webový server iDNES.cz.

Hřib z Pirátskej strany pre nemecký týždenník Welt am Sonntag uviedol, že Čína je "plná hnevu" a snaží sa ovplyvniť verejnú mienku českého obyvateľstva.

Hřib, ktorý vedie českú metropolu od novembra 2018, sa vlani v októbri usiloval zrušiť vzájomné partnerstvo s čínskym mestom Peking.

Hřib pre Welt am Sonntag uviedol, že "nemohol podpísať dohodu, ktorá nútila Prahu "hovoriť proti nezávislosti Tibetu a Taiwanu."

Peking vníma Taiwan ako súčasť svojho územia a vyhlásil, že jedného dňa, hoci aj za použitia sily, prevezme opäť kontrolu nad týmto ostrovom.

Hřib zároveň obvinil českú vládu zo "zanedbávania" ideálov pokojnej Nežnej revolúcie z roku 1989, ktorou sa ukončili desaťročia komunistickej vlády v Česko-Slovensku.