Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Súd: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štátny zástupca ešte vo februári uviedol, že si najprv musí naštudovať odôvodnenie rozsudku, a potom sa rozhodne, či sa proti nemu odvolá.

Praha 10. apríla (TASR) - Mestský súd v Prahe dokončil písomné odôvodnenie rozsudku v kauze Čapí hnízdo, v ktorej vo februári druhýkrát oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku Agrofertu Janu Nagyovú. Podozrenie polície a žalobcu o možnom dotačnom podvode bolo podľa súdu síce dôvodné, ale vykonané dôkazy ho bez pochybností nepreukázali. V stredu to s odvolaním sa na kópiu písomného odôvodnenia rozsudku uviedol server Novinky.cz, informuje spravodajkyňa TASR.

Dokument, ktorý súd v týchto dňoch rozoslal aktérom kauzy, má podľa servera 159 strán. Predseda súdneho senátu Jan Šott v ňom vysvetľuje, prečo aj napriek výhradám odvolacieho súdu a doplneným dôkazom svoje rozhodnutie nezmenil.

"Mestský súd v Prahe aj po doplnení dokazovania, starostlivom zvážení a zohľadnení všetkých výhrad a podnetov odvolacieho súdu a zhodnotení vykonaných dôkazov v ich súhrne urobil zhodný záver ako v predchádzajúcom rozsudku, teda že skutok popísaný v obžalobe nie je v prípade žiadneho z obžalovaných trestným činom, a oboch obžalovaných preto oslobodil od obžaloby," vysvetlil Šott.

Tvrdenie polície a štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha, že založenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo bolo účelové a podvodné preto, aby firma získala dotáciu 50 miliónov korún, bolo podľa predsedu súdneho senátu opodstatnené. "Z vykonaných dôkazov nepochybne vyplývajú skutočnosti, ktoré viedli k dôvodnému podozreniu polície, že sa obžalovaní dopustili konania, ktoré im kládla za vinu," konštatoval.

Dodal však, že dôkazy neboli na preukázanie viny dostatočné. "Dôkazy len nepriame, naznačujúce síce možný záver o vine obžalovaných či niektorého z nich, ale ani v svojom súhrne v skutočnosti vinu nepreukazujú," podotkol.

Opäť však kritizoval výpovede obžalovaných aj rodiny šéfa hnutia ANO na súde a zhodnotil ich ako nepresvedčivé a sčasti rozporuplné.

Štátny zástupca ešte vo februári uviedol, že si najprv musí naštudovať odôvodnenie rozsudku, a potom sa rozhodne, či sa proti nemu odvolá.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)