Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pre a proti brexitu: Takto argumentujú oba tábory

Na snímke autobus oblepený plagátmi z kampane šéfa strany UKIP Nigela Faragea v Londýne. Foto: TASR/AP

Prieskumy ukazujú takmer rovnakú podporu oboch táborov, rozhodnúť by tak mohli nielen vecné argumenty, ale aj osobné pocity voličov.

Londýn 17. júna (TASR) - Máloktorý volebný analytik sa odváži predpovedať výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii, ktoré sa bude konať vo štvrtok 23. júna. Prieskumy ukazujú takmer rovnakú podporu oboch táborov, rozhodnúť by tak mohli osobné pocity voličov, udalosti z posledných dní pred hlasovaním či aj účasť počas samotného dňa referenda.

Skupiny vedúce kampane za tzv. brexit a proti nemu chcú však Britov presvedčiť aj argumentmi. Najvýznamnejšie z nich priniesla agentúra DPA:

ZA BREXIT:

- Kontrola nad hranicami: Imigrácia je s odstupom najvýznamnejším argumentom odporcov EÚ. Británia síce nepatrí do schengenského priestoru, občanom členských štátov EÚ však nemôže zakázať, aby do krajiny pricestovali a pracovali v nej. Niektorí Briti vnímajú s nevôľou najmä prisťahovalcov z východnej Európy, ktorí údajne prichádzajú kvôli sociálnym dávkam.

- Náklady: Kampaň za odchod z EÚ (Vote Leave - Hlasujte za vystúpenie) vyrátala, že únia stojí Britániu 350 miliónov libier za týždeň, čo je viac ako 450 miliónov eur. A do roku 2020 by sa to malo ešte výrazne zvýšiť.

- Vlastná legislatíva: Na to, čo prichádza z Bruselu, sa mnohí Briti pozerajú tradične kriticky. Tým skôr, ak ide o reguláciu, normy a zákony. Odporcovia EÚ chcú, aby Londýn znova rozhodoval sám o všetkom od stavebných predpisov po pracovný trh.

- Obchod: Európska únia síce pripravuje dohody o voľnom obchode s USA a Kanadou, no samostatné dohody napríklad s Čínou a Indiou nie sú pre niektorých členov EÚ prijateľné, kritizujú stúpenci brexitu.

PROTI BREXITU:


- Obchod: Pre zástancov EÚ je ekonomika jasne najväčším plusom únie. Od obchodu s EÚ závisia tri milióny pracovných miest, uviedla ich kampaň Britain stronger in Europe (Británia silnejšia v Európe). K tomu treba prirátať denne investície v miliónovej výške. Za každú libru, ktorú Londýn dáva do Bruselu, tak príde späť takmer desať libier. Brexit by mohol výrazne zdražiť napríklad cestovanie a potraviny.

- Pracovné práva: Ochrana matiek, dovolenky a tak ďalej - EÚ zaručuje zamestnancom niečo, čo by inak mohlo byť spochybňované. Ide o podstatný argument predovšetkým pre sociálnych demokratov z Labouristickej strany.

- Zahraničná politika: Spoločenstvo 28 štátov má väčšiu váhu než jednotlivá krajina. To, aby Briti zostali v EÚ, si okrem iných želajú aj Spojené štáty - a vzťahy s Washingtonom sú pre Londýn tradične mimoriadne dôležité.

- Bezpečnosť: Aj boj proti terorizmu je v EÚ efektívnejší, jednak priamo v Sýrii, ako aj doma, tvrdia mnohí zástancovia zotrvania v EÚ. Britské spravodajské služby MI5 a MI6 sú za to, aby Británia ostala v únii. Bezpečnostné a policajné zložky si tak môžu jednoduchšie vymieňať informácie.