Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pre bežného občana by mal byť bezplatný roaming jednoduchý

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hoci EK zrušila obmedzenia na používanie bezplatného roamingu, stanovila prípady, ktoré považuje za zneužívanie systému.

Brusel 26. septembra (TASR) - Bezplatný roaming v Európskej únii by mal byť pre bežného občana jednoduchý – aktivuje si program "Roam like at home" a môže počas cestovania používať svoj mobilný telefón bez dodatočných poplatkov. Európska komisia (EK) takto dnes prezentovala svoj revidovaný legislatívny návrh o bezplatnom roamingu na pôde Európskeho parlamentu (EP).

Poslanci Výboru EP pre priemysel, výskum a energiu nový návrh z dielne EK privítali a označili ho za posun vpred. Pôvodný návrh, ktorý počítal s obmedzením bezplatného roamingu na 90 dní ročne, spoločne so spotrebiteľmi podrobili ostrej kritike.

Hoci EK zrušila obmedzenia na používanie bezplatného roamingu, stanovila prípady, ktoré považuje za zneužívanie systému. Týkať by sa to malo prípadov, keď bude používateľ SIM kartu používať vo svojom domovskom štáte minimálne oproti roamingovému využitiu, alebo bude SIM karta využívaná zriedka a výhradne v zahraničí, alebo ak bude používateľ počas aktivovaného roamingového programu striedať viacero SIM kariet.

V týchto prípadoch národní operátori upozornia používateľa, že bezplatný roaming používa v rozpore so stanovenými pravidlami a môžu mu účtovať dodatočné poplatky, alebo SIM kartu zablokovať. Ak sa zákazník s operátorom nedohodne, rozsúdi ich národný regulátor v oblasti telekomunikácií. Ak operátor zaznamená masový nákup a kupčenie so SIM kartami, bude môcť po informovaní národného regulátora hneď zasiahnuť, informovala EK.

Práve na možné dodatočné poplatky a kontrolu zneužívania systému sa predstaviteľov EK europoslanci najviac pýtali. Zaujímalo ich, čo je "minimálne používanie" SIM karty alebo to, ako národný operátor zistí, že občan používa v zahraničí viacero SIM kariet. Obávajú sa tiež príliš veľkej moci zverenej do rúk operátorom a zdražovania ich služieb pre výpadky príjmov z roamingových poplatkov, čo by bolo v neprospech občanov. EK sľúbila poskytnúť odpovede do konca týždňa.