Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pre mnohých Francúzov budú prezidentské voľby v znamení kompromisov

Francúzsky prezidentský kandidát Jean-Luc Melenchon s priaznivcami v Paríži, 21.4. 2017. Foto: TASR AP

Často sa totiž v straníckych primárkach nekvalifikoval ten "ich" kandidát a museli tak hľadať náhradu.

Paríž/Bratislava 22. apríla (TASR) - Nedeľňajšie prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku postavilo mnohých Francúzov pred ťažkú voľbu. Často sa totiž v straníckych primárkach nekvalifikoval ten "ich" kandidát a museli tak hľadať náhradu.

Jedným z nich je aj päťdesiatnik Philippe z departmánu Essonne, ktorý sa v rozhovore pre TASR označil za konzervatívneho voliča, prívrženca pravice i EÚ. Ako katolík sa hlási k morálnym hodnotám, ako ich formulujú Republikáni (LR). Blízky je mu aj ich ekonomický program.

V straníckych primárkach LR Philippe podľa vlastných slov podporil exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa však napokon do druhého kola straníckych primárok nekvalifikoval. Philippe spresnil, že v Sarkozyho prípade ho oslovila a stále oslovuje najmä jeho dynamickosť, charizma a otvorenosť novým myšlienkam.

Z dvojice kandidátov LR, ktorí postúpili do druhého kola, dal Philippe prednosť Francoisovi Fillonovi pred Alainom Juppém.

Vysvetlil, že Juppé má na jeho vkus príliš blízko k stredopravicovému prúdu vo francúzskej politike. Ten podľa Philippa úplne ignoruje problematiku imigrantov vo Francúzsku a problém, ktorý vytvára islam vo Francúzsku, Európe i vo svete. Preto sa Philippe rozhodol podporovať Fillona, ktorý je podľa neho jediným kandidátom tradičnej pravice.

Blízki ľudia z Philippovho okolia volia väčšinou Národný front, v prezidentských voľbách teda podporia jeho líderku Marine Le Penovú, alebo sa priklonia k Fillonovi.

Philippovi priatelia, ktorí sympatizujú s ľavicou, chcú zasa voliť Emmanuela Macrona, lebo do tábora socialistov prináša nový vietor - obrodu podľa vzoru nemeckých sociálnych demokratov alebo Demokratickej strany v USA.

V prípade, že sa bude konať druhé kolo prezidentských volieb, Phillippe v ňom podporí toho kandidáta pravice, ktorý v prvom kole dosiahne lepší výsledok.

Philippe považuje za kandidátku pravice aj Le Penovú, ale podľa jeho názoru by Fillon skôr dokázal vytvoriť kvalitnú vládu, zloženú z rozhľadených mužov a žien.

Philippe hovorí, že 11 kandidátov v prezidentských voľbách je priveľa. Podľa jeho názoru sa malé politické strany či ich prezidentskí kandidáti ani nemali uchádzať o priazeň francúzskych voličov.

Philippova manželka Jana, ktorá pochádza zo Slovenska, by rada volila Nicolasa Duponta-Aignana, a to najmä preto, že v kampani prišiel s novými myšlienkami. Priznáva, že sa jej pozdával aj Fillon, ale ovplyvnil ju jeho škandál s údajne fiktívnym zamestnávaním rodinných príslušníkov. Oslovil ju aj program Le Penovej, ktorá je však terčom útokov ľavicových médií, čo malo vplyv na Janin pohľad na túto kandidátku i jej rodinu.

Jana dodala, že v posledných rokoch voľby vo Francúzsku vníma inak - prestala byť totiž ženou v domácnosti a začala pracovať, pričom sa chce dostať do štátnej správy a mať istotu zamestnania. Preto si počas kampane pozornejšie všímala, ktorý z kandidátov chce znižovať počet štátnych zamestnancov, či má v pláne zvyšovať im platy a aké ponúka zmeny v systéme dôchodkového zabezpečenia či daňovom zaťažení.

Postoj jednotlivých kandidátov k členstvu Francúzska v EÚ pre Janu nebol rozhodujúci. Argumentuje, že napr. Švajčiarsko nie je v EÚ a je pritom prosperujúcou a bezpečnou krajinou, ktorá nemá problémy s nekontrolovanou imigráciou či terorizmom.

Na rozdiel od Philippa, ktorý má o svojom hlasovaní jasnú predstavu, sa budú mnohí voliči vo Francúzsku rozhodovať na poslednú chvíľu, či vôbec pôjdu voliť, a ak sa do volebnej miestnosti vyberú, koho budú voliť.

Takých ľudí má vo svojom okolí i medzi blízkymi priateľmi aj Jana. Podľa nej mnoho ľudí vhodí v nedeľu do urny nevyplnený hlasovací lístok alebo prázdnu obálku. Takto dajú najavo, že sa síce na voľbách zúčastňujú, ale "ponuka" kandidátov ich neuspokojuje.

Niekoľko dní pred voľbami si prieskum preferencií voličov počas tradičného trhu v bretónskom mestečku Bégard a jeho okolí robil aj spravodajský portál Ouest France.

Na otázku, čo očakáva od prezidentských volieb, 78-ročná Jeanne odpovedala: "Zázrak". Dodala, že nevie, koho bude voliť, nemá žiadneho favorita.

Niektorí opýtaní priznali, že pôjdu voliť "z povinnosti", vonkoncom nie z presvedčenia.

Jean-Pierre (68) pre portál uviedol, že bude voliť centristu Macrona, aj keď má bližšie k ľavici. Voľba Macrona je podľa neho užitočná, pretože sľubuje eliminovať nečestnosť v politike a má tiež víziu pre budúcnosť Európy. V prípade Jeana-Pierra ide o kompromisnú voľbu, ktorú spôsobil fakt, že kandidát socialistov Benoit Hamon sa z boja o Elyzejský palác "vyradil vlastným pričinením".

Respondenti, ktorí sa predstavili ako Alain a Marie, hovoria, že Marine Le Penová nebude "ani horšia, ani lepšia". Dodali, že poznajú ľudí, ktorí sa ju vo voľbách chystajú podporiť, pričom však nie z presvedčenia, ale aby dali najavo svoju nespokojnosť.

Prvýkrát vo svojom živote je rozhodnutá nejsť voliť 71-ročná Francoise. Vysvetľuje, že v politike "je veľa slov a málo činov". "To už nie sú prezidentské voľby, ale súboj ľudí, ktorí podvádzajú." Francoise je z takejto politiky znechutená a nevidí zmysel v tom, aby šla voliť. Tvrdí, že škandály, ktorými bola poznamenaná predvolebná kampaň, u potenciálnych voličov len posilnili pocit, že "tí pri moci sú niekde mimo, vzdialení od problémov" radových ľudí. Tento stav "trvá už približne 30 rokov", dodala.

Účastníci ankety vyjadrovali najväčšie obavy zo straty zamestnania a klesajúcej kúpyschopnosti.

Dôchodca vo veku okolo 60 rokov ľutuje, že sa počas kampane nikto nevenoval téme nízkych dôchodkov. Vysvetlil, že jemu sa dôchodok za päť rokov zvýšil o jediné euro. Dodal, že pri nákupoch preto musí dávať veľký pozor, čo kupuje. "Bol som robotník, skoro nikto a takým aj zostanem," uviedol.

Mnohí z nakupujúcich na trhu v Bégarde si v súvislosti s voľbami robia starosti o osud svojich detí a vnúčat.

Dôchodkyňa Paulette (67) priznala, že musí finančne pomáhať svojim synom, ktorí majú vyše 30 rokov, aby vôbec vyžili. Vyhlásila, že keď vidí súčasnú situáciu vo Francúzsku, nečuduje sa, že niektorí ľudia ani nemajú chuť ísť voliť. "Sú otrávení, ale ísť voliť je dôležité, aby sme dali najavo, čo si myslíme," vysvetlila Paulette.

Francúzov čaká prvé kolo prezidentských volieb v nedeľu 23. apríla. Favoritmi na postup do druhého kola, ktoré bude 7. mája, sú Macron a Le Penová. Na túto dvojicu sa však v posledných dňoch kampane podľa prieskumov verejnej mienky dotiahli Fillon a krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon.