Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre námornú dopravu sú problémom piráti pri západnom pobreží Afriky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Experti zaznamenali v prvých troch mesiacoch tohto roka vo svete 65 pirátskych útokov na lode, čo je približne o polovicu viac ako v tom istom období minulého roka.

Berlín 10. apríla (TASR) - Útoky pirátov na obchodné lode začínajú opäť predstavovať výraznejší problém pre námornú dopravu. Po tom, ako sa pirátstvo úspešne podarilo potlačiť pri brehoch Somálska, presúva sa jeho ťažisko k západnému pobrežiu Afriky, a to predovšetkým do oblasti pri pobreží Nigérie, uviedlo v utorok vo vyhlásení príslušné oddelenie Medzinárodnej obchodnej komory (MOK), na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Experti zaznamenali v prvých troch mesiacoch tohto roka vo svete 65 pirátskych útokov na lode, čo je približne o polovicu viac ako v tom istom období minulého roka. V 39 prípadoch piráti vstúpili na palubu a v ďalších štyroch plavidlo uniesli. Desaťkrát došlo iba k ostreľovaniu a v zvyšných 12 prípadoch sa podarilo útok odraziť.

Nárast v porovnaní s vlaňajškom je spájaný s vývojom v oblasti pri pobreží západnej Afriky, odkiaľ bolo v prvom štvrťroku 2018 hlásených 28 útokov vrátane uvedených štyroch únosov. Z toho 21 útokov pripadá na vody pri Nigérii.

Za celý rok 2017 neboli v tejto časti sveta zaznamenané únosy lodí. V západoafrických pobrežných zónach hliadkujú nigérijské, beninské i togské orgány.

K vážnemu pirátskemu útoku však opäť došlo aj pri pobreží Somálska, čo svedčí o tom, že tamojší piráti sú stále nebezpeční. Naproti tomu z Ázie boli medzičasom hlásené len menej významné incidenty.