Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pre nezhody ohľadne brexitu odstúpili Caulfieldová aj Bradley

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Konzervatívni poslanci oznámili svoj odchod z funkcie deň po tom, ako v súvislosti s uvedeným plánom odstúpil minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Londýn 10. júla (TASR) - Dvaja podpredsedovia vládnucej britskej Konzervatívnej strany odstúpili v utorok zo svojich postov, pretože nesúhlasia s plánom premiérky Theresy Mayovej ohľadne tzv. brexitu, píše agentúra DPA.

Konzervatívni poslanci Maria Caulfieldová a Ben Bradley oznámili svoj odchod z funkcie deň po tom, ako v súvislosti s uvedeným plánom odstúpil minister zahraničných vecí Boris Johnson. Ešte pred ním sa rozhodli vládu opustiť aj minister pre brexit David Davis a štátni tajomníci jeho ministerstva Steve Baker a Suella Bravermanová.

Bradley v liste, prostredníctvom ktorého oznámil svoju rezignáciu, napísal, že návrhy premiérky Mayovej nebol schopný obhájiť vo svojom volebnom obvode Mansfield v grófstve East Midlands, v ktorom v referende o brexite z roku 2016 väčšina hlasovala za odchod Británie z Európskej únie. Bradleyho stanovisko priniesla spravodajská stanica BBC.

Premiérka Mayová obhajovala plán budúcich obchodných vzťahov Británie s EÚ, ku ktorému dospel jej kabinet koncom minulého týždňa, v pondelok na pôde parlamentu.

Na základe dohodnutého "kolektívneho postoja" má Spojené kráľovstvo aj po vystúpení z EÚ tvoriť so zvyškom tohto bloku zónu voľného obchodu. Tá by sa mala týkať tovaru, nie však služieb, ktoré predstavujú prevažnú časť britskej ekonomiky.