Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pre odobraté deti v Nórsku poslal Zaorálek nótu na veľvyslanectvo

Na snímke minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek. Foto: FOTO TASR – Štefan Puškáš

Nórska sociálna služba odobrala českým rodičom dvoch synov - dnes desaťročného Denisa a šesťročného Davida - v máji 2011 pre podozrenie zo zneužívania a zanedbávania, čo sa však nepotvrdilo.

Praha 7. septembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podpísal dnes protestnú nótu adresovanú nórskemu veľvyslanectvu vzhľadom na postup nórskych úradov v kauze bratov Michalákových. Diplomatickú nótu mali popoludní odovzdať nórskemu veľvyslanectvu v Prahe. Informoval o tom server Novinky.cz s odvolaním sa na oznámenie rezortu diplomacie.

"Ministerstvo zahraničných vecí má pochybnosti o tom, či sú kroky nórskych úradov v súlade so záväzkami Nórska podľa dohody o ochrane ľudských práv a základných slobôd a podľa dohody o právach dieťaťa," priblížila obsah nóty Irena Valentová z ministerstva. Dodala, že česká strana v texte vyjadrila hlboké znepokojenie nad rozhodnutím nórskej komisie.

Zaorálek podľa Noviniek predpokladá, že sa s veľvyslankyňou Siri Ellen Sletnerovou zíde po jeho návrate do Prahy.

V utorok sa šéf českej diplomacie stretol so zástupkyňou nórskej veľvyslankyne v Prahe Monicou Stenslandovou a tlmočil jej rozhorčenie českej vlády nad postupom nórskych úradov, ktoré zbavili Evu Michalákovú - matku oboch chlapcov - rodičovských práv.

Na nórsku stranu sa s výzvou obrátilo i sedem českých europoslancov združených vo frakcii Európskej ľudovej strany. Okrem rozhorčenia nad krokom nórskych úradov vyzvali vládu na právnu pomoc matke chlapcov. Nabádajú zároveň na diplomatické úsilie o riešenie celého prípadu a odmietajú zbytočnú medializáciu, ktorá by mohla matku viac poškodiť.

V súvislosti s ostrými výrokmi, ktoré sa v utorok v reakcii na prípad objavili, vyzvali europoslanci k zdržanlivosti.

Michaláková má prísť o rodičovské práva k svojim dvom synom, mladší chlapec má ísť podľa nórskych úradov na adopciu. Matka sa voči rozhodnutiu chystá odvolať.

Nórska sociálna služba odobrala českým rodičom dvoch synov - dnes desaťročného Denisa a šesťročného Davida - v máji 2011 pre podozrenie zo zneužívania a zanedbávania, čo sa však nepotvrdilo. Súd však považoval tieto zistenia za závažné a deti ponechal u pestúnov.