Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pre podozrenie z prípravy útoku vo Francúzsku zadržali 10 podozrivých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dnešná policajná operácia sa na území Francúzska odohráva v departmáne Val-de-Marne, ktorý sa rozprestiera juhovýchodne od Paríža, a v regióne Alpes-Maritimes, kam patrí aj Francúzska Riviéra a Alpy.

Paríž 7. novembra (TASR) - Francúzska polícia zadržala v utorok v rámci svojej operácie na parížskych predmestiach a na juhovýchode krajiny deväť osôb podozrivých z prípravy teroristického útoku. Desiateho podozrivého zadržali vo Švajčiarsku. Informovala o tom v utorok spravodajská televízna stanica LCI.

Dnešná policajná operácia sa na území Francúzska odohráva v departmáne Val-de-Marne, ktorý sa rozprestiera juhovýchodne od Paríža, a v regióne Alpes-Maritimes, kam patrí aj Francúzska Riviéra a Alpy.

Podozrivých vzali vo Francúzsku do väzby, v ktorej môžu zostať 96 hodín. Podľa údajov denníka Le Parisien boli zadržané osoby vo veku 18-65 rokov. Francúzske médiá dodali, že po zadržaní podozrivých tamojšia polícia pokračuje v operácii domovými prehliadkami.

Zdroj blízky polícii pre LCI uviedol, že v súčasnom štádiu vyšetrovania nie je známy terč prípadného útoku. Podľa televíznej stanice BFMTV mohlo ísť o niektoré z miest na juhu Francúzska.

Agentúra AP spresnila, že k spusteniu rozsiahlej a časovo koordinovanej policajnej operácie vo Francúzsku došlo dnes ráno o 06.00 h SEČ na základe "podozrivých aktivít na sociálnych sieťach", ktoré políciu viedli k predpokladu, že sa pracuje na príprave útoku.

AP uviedla, že dnešné operácie vo Francúzsku a Švajčiarsku boli súčasťou vyšetrovania začatého v júli tohto roku, ktoré sa sústredilo na aktivity osoby žijúcej vo Švajčiarsku a komunikujúcej s komplicmi vo Francúzsku prostredníctvom aplikácie Telegram.

K zadržaniu podozrivých osôb došlo len niekoľko dní po tom, ako vo Francúzsku začal platiť nový protiteroristický zákon, ktorý nahradil výnimočný stav platiaci v krajine od teroristických útokov z novembra 2015. Pri týchto útokoch, ktoré sa odohrali na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis zahynulo 130 ľudí.

Protiteroristický zákon dáva polícii viac nástrojov na boj proti násilnému extrémizmu. Orgánom činným v trestnom konaní poskytuje táto legislatíva väčšie právomoci uskutočňovať razie, zatvárať náboženské zariadenia a obmedzovať pohyb osôb podozrivých z napojenia na extrémistov.