Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Úrady na Havaji zrušili evakuáciu v meste Lahaina

Dym stúpa v kopcoch nad rezortnou hotelovou oblasťou Kaanapali v Lahaine na Havaji v sobotu 26. augusta 2023. Požiar krovín v sobotu prinútil úrady v Maui evakuovať obyvateľov zo štvrte Lahaina, len niekoľko kilometrov od miesta, ktoré nedávno spustošili požiare. Foto: TASR/AP

Plamene začali horieť len niekoľko kilometrov od centra mesta, ktoré bolo začiatkom augusta zničené pri lesnom požiari.

Honolulu 27. augusta (TASR) - Úrady na havajskom ostrove Maui zrušil príkaz na dočasnú evakuáciu jednej zo štvrtí mesta Lahaina, ktorú ohrozoval požiar na ploche 4 hektáre. TASR informuje podľa agentúry AP.

Lesný požiar vypukol len pár kilometrov od mesta, kým ho hasiči dostali pod kontrolu. Agentúra pre núdzové riadenie okresu Maui oznámila v príspevku na sociálnej sieti, že evakuácia sa skončila o 17.00 h (3.00 h SELČ) a obyvatelia sa môžu vrátiť domov.

Okres Maui v online príspevku uviedol, že v oblasti stále pracujú hasiči, ale požiar už nepredstavuje aktívnu hrozbu. Evakuovaným preto stále odporúča zostať v bezpečí mimo svojich domovov.

Príkaz na evakuáciu sa týkal malého počtu domov v kopcoch nad hotelmi v letovisku Kaanapali. Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí to zasiahlo. Požiar zhoršil silný pasátový vietor.

Centrum mesta Lahaina 8. augusta zničil požiar, pri ktorom zahynulo najmenej 115 ľudí a 2000 budov bolo zničených.