Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pre riziko nákazy vírusom eboly úrady v Ugande sledujú vyše 200 ľudí

Foto: TASR/AP

Vláda teraz vyzvala obyvateľov, aby hlásili podozrivé prípady ochorenia, vyhýbali sa podávaniu rúk a veľkým zhromaždeniam.

Kampala 2. augusta (TASR) - Zdravotnícke úrady v Ugande monitorujú vyše 200 ľudí, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pacientmi, infikovanými vírusom ebola.

Smrteľná choroba, spôsobená vírusom, si od začiatku júla vyžiadala v Ugande 16 životov. Celkovo 30 pacientov hospitalizovali v izolačných miestnostiach nemocníc, vrátane ôsmich zdravotníkov v štátnej nemocnici v Kampale.

Podľa Dennisa Rwamafu z ugandského ministerstva zdravotníctva sa u sledovaných 232 osôb neprejavili žiadne príznaky, ale monitoring pokračuje.

Ebola sa v Ugande vyskytla štyri razy. V roku 2000 jej podľahlo 224 ľudí na severe krajiny. Vláda teraz vyzvala obyvateľov, aby hlásili podozrivé prípady ochorenia, vyhýbali sa podávaniu rúk a veľkým zhromaždeniam.

Úrady v regióne Kibaale - epicentre výskytu vírusu - a tiež v susednom okrese Kabarole zakázali zhromažďovanie sa ľudí a nariadili zatvorenie všetkých trhov. V Kibaale dočasne zatvorili 200 škôl a zakázali návštevy väzňov.

Ebola je vysoko nákazlivá choroba a zatiaľ proti nej neexistuje žiadny liek, ale napriek tomu sa z nej niektorí nakazení ľudia vyliečia.

Choroba získala svoje meno podľa rieky Ebola v bývalom Zaire (v súčasnosti Konžská demokratická republika), kde v roku 1976 prvýkrát identifikovali jej pôvodcu.