Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pre samovražedný útok zatkli majiteľa letiska Domodedovo

Na archívnej snímke cestujúci s kuframi prechádza okolo miesta na moskovskom lestisku Domodedovo , ktorým otriasol v pondelok 24. januára 2011 mohutný výbuch. Foto: TASR/AP

Útok na najvyťaženejšom moskovskom letisku spáchal vtedy 20-ročný muž zo severného Kaukazu, ktorý bol podľa neskorších zistení pod silným vplyvom drog a psychotropných látok.


Moskva 18. februára (TASR) - Ruské úrady zatkli majiteľa moskovského letiska Domodedovo za porušenie bezpečnostných predpisov, ktoré umožnilo v roku 2011 spáchanie samovražedného bombového útoku. Vyžiadal si 37 mŕtvych. Pre agentúru TASS to dnes povedal hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

Podľa neho "skutočný vlastník" letiska Dmitrij Kamenščik čelí obvineniam z poskytovania služieb, ktoré nespĺňali bezpečnostné požiadavky, čo viedlo k smrti mnohých ľudí.

Ako uviedla agentúra AP, Markin povedal, že Kamenščik a tri ďalšie osoby, ktoré zatkli už skôr, zaviedli nový kontrolný systém vo vchodoch na letisko, čím sa stalo zraniteľnejším.

K útoku došlo 24. januára 2011. Okrem samovražedného útočníka zahynulo 37 ľudí a ďalších 180 utrpelo zranenia. Útok na najvyťaženejšom moskovskom letisku spáchal vtedy 20-ročný muž zo severného Kaukazu, ktorý bol podľa neskorších zistení pod silným vplyvom drog a psychotropných látok. Nariadil ho čečenský povstalecký líder Doku Umarov. Vyplynulo to z videozáznamu, ktorý 7. februára 2011 zverejnili na islamistickej webovej stránke Kavkazcenter.com.

Na letisku sa v čase útoku nachádzalo aj päť Slovákov - medzi nimi herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou. Zuzana Fialová, ktorá sa ocitla v blízkosti výbuchu, bola zranená a musela byť prevezená do nemocnice.

Ruské úrady už 3. februára zatkli niekoľko podozrivých, ktorí mali informácie o bombovom útoku na letisku Domodedovo. Moskovský obvodný súd v súvislosti s útokom odsúdil 11. novembra 2013 na doživotie troch mužov a jedného na desať rokov. Štvorica páchateľov pomáhala samovražednému bombovému atentátnikovi pri ceste z rodného Ingušska do Moskvy a zabezpečila mu aj byt, pás s výbušninami a dopravu. Bratia Islam a Ilez Jandijevovci, ako aj Achmed Jevlojev a Bašir Chamchojev boli odsúdení za viaceré trestné činy, vrátane spáchania teroristického činu, vrážd a pokusu o vraždy. Obvodný súd nedal doživotie iba Jevlojevovi, ktorý bol v čase útoku neplnoletý.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila 8. apríla 2014 úmrtie lídra severokaukazských militantov Doku Umarova.