Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pred 15 rokmi spadli newyorské dvojičky. Konšpiračné teórie ožívajú

Pohľad na výbuch v jednom z dvoch mrakodrapov Svetového obchodného centra v New Yorku 11. septembra po náraze lietadla do budovy. Foto: TASR/AP

Lietadlá plné pohonných hmôt mali fungovať na princípe zápalky. Mnohé z obetí majú vyšetrovatelia problém aj po rokoch identifikovať. Paradoxne, na mieste činu sa našli nepoškodené doklady teroristov.

New York 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Presne pred 15 rokmi spadli newyorské dvojičky, a to v dôsledku teroristických útokov na Spojené štáty americké (USA). Organizácia al-Káida v ranných hodinách uniesla štyri komerčné lietadlá, pričom pri koordinovaných útokoch zahynulo v USA takmer 3000 ľudí a zranenia utrpelo asi 6000 ďalších.

Dve lietadlá typu Boeing 767 a Boeing 757 nasmerovali únoscovia na dvojicu výškových budov Svetového obchodného centra (World Trade Center - WTC známe ako "dvojičky") v New Yorku. Prvé lietadlo narazilo do budovy o 8:46 a o viac ako hodinu sa obe 400 metrové mrakodrapy voľne systematicky zrútili. Ich pád zničil ďalších 50 budov v južnej časti Manhattanu a WTC č. 5 a 7. Národný ústav pre normy a technológie (NIST) po niekoľkých rokoch prípad uzavrel s tým, že zrútenie spôsobili nárazy lietadiel a následný požiar.

Chaos v uliciach v bezprostrednej blízkosti výškových budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, do ktorých 11. septembra narazili dve lietadlá v priebehu niekoľkých minút.
Foto: TASR/AP


Tretie lietadlo typu Boeing 757 vrazilo do budovy Pentagónu, sídla amerického ministerstva obrany, pri Washingtone. Posledný boeing teroristi do svojho cieľa nedostali. Na palube lietadla totiž došlo k vzbure niekoľkých pasažierov a členov posádky. Lietadlo spoločnosti United Airlines napokon padlo v neobývanej časti Pensylvánie, asi 120 kilometrov od Pittsburghu a neďaleko Shanksville. Objavili sa aj konšpiračné teórie, podľa ktorých za jeho tragickým koncom napokon nestáli teroristi, ale vládou riadená stíhačka, ktorá mala komerčné lietadlo odstrániť.

Vedci spochybnili vyšetrovanie

Ešte v ten deň vo večerných hodinách vtedajší americký prezident George W. Bush v televíznom prejave prisľúbil vypátranie a potrestanie vinníkov tragédie i odplatu krajine, ktorá by im poskytla úkryt. Miesto, na ktorom stáli svetoznáme "dvojičky" WTC, nazval Ground Zero (epicentrum).

Spojené štáty neskôr opakovane vyslovili podozrenie, že za útokmi stál arabský miliardár a militantný extrémista Usáma bin Ládin. Prijali tzv. vlastenecký zákon (Patriot Act) a zintenzívnili akcie vedené proti al-Káide. Jej vodcu bin Ládina vypátrali a zastrelili príslušníci špeciálnej americkej vojenskej jednotky Seals v Pakistane. Jeho smrť potvrdil 2. mája 2011 americký prezident Barack Obama.



Dôsledky útokov zasiahli nielen USA, ale celý svet. Štáty sprísnili bezpečnostné opatrenia na medzinárodných či vnútroštátnych letiskách. Mnohé krajiny schválili tvrdú protiteroristickú legislatívu.

Po udalostiach z 11. septembra 2001 vznikli mnohé konšpiračné teórie, ktoré dodnes spochybňujú oficiálnu verziu americkej vlády. Asi najznámejšia je tá, podľa ktorej veže WTC nepadli v dôsledku nárazu lietadiel a následného požiaru, ale zrútili sa riadenou demoláciou výbušnín, pričom samotné lietadlá zostrelila americká armáda nad oceánom. Preživší mali na mieste útokov dokonca počuť detonácie.

Členovia záchranárskych skupín stoja pri troskách budov Svetového obchodného centra
Foto: TASR/AP


K verzii riadenej demolácie sa v augustovom čísle časopisu Europhysics prikláňa aj štvorica vedcov. Ich technický rozbor sa však neopiera len o fyzikálne poznatky, ale je doplnený aj o špekulácie. Je dôležité poznamenať, že v minulosti horelo už vo viacerých výškových budovách, no nikdy nedošlo k ich celkovému či čiastkovému zrúteniu. Autori článku vyzdvihli najmä fakt, že oceľové nosné rámy v mrakodrapoch chránia nehorľavé materiály a izolácia. Bežný požiar vraj nedosahuje takú teplotu, ktorá by nosníky priviedla ku kritickej teplote a roztopila ich. Navyše, výškové budovy sú opatrené protipožiarnym systémom, ktorý má práve takejto situácii zabrániť. Prípad zrútenia WTC je tak podľa nich špecifický.

Požiar vraj dokázal roztopiť nosníky, doklady teroristov však nezhoreli

Na spomínaný článok reagoval aj český profesor František Wald zo Stavebnej fakulty ČVUT. V relácii ČT24 uviedol, že nešlo o bežný požiar, nakoľko lietadlá plné pohonných hmôt mali fungovať na princípe zápalky. Oheň sa následne mal rozšíriť do kancelárií v mieste nárazu. Mnohé z uhorených obetí majú vyšetrovatelia problém aj po rokoch identifikovať. Paradoxne, na mieste činu sa našli nepoškodené doklady teroristov.

Konšpiračnými teóriami v súvislosti s 11. septembrom 2001 sa zaoberá niekoľko dokumentárnych filmov. Udalosť zachytila aj celovečerná snímka World Trade Center. Film podľa skutočných udalostí natočil svetoznámy americký filmový režisér Oliver Stone.

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a prvá dáma USA Michelle Obamová spomínali na obete teroristických útokov na WTC.
Foto: TASR/AP


Nové WTC, ktoré je ešte stále vo výstavbe, bude mať šesť nových mrakodrapov, pričom ústrednou budovou je One World Trade Center - najvyššia budova USA. Na mieste newyorského WTC vyrástla neskôr aj Veža slobody (Freedom Tower) a nedávno sa tam vrátila aj obrovská guľa zničená pri páde WTC. Komplex má nový dopravný uzol, múzeum a predovšetkým pamätník venovaný obetiam útokov.

Ľudia, ktorí prežili tieto útoky, sa stretávajú na tzv. Ground Zero. Vyzváňanie zvoncov, minúta ticha a čítanie mien obetí – takto si každoročne spomínajú na obete tejto tragickej udalosti. Postupom času sa však počty zúčastnených redukujú.

Prežili útoky na WTC, teraz o nich rozprávajú turistom

Stovky preživších začali dokonca v obnovenom komplexe WTC pracovať ako turistickí sprievodcovia. Informovala o tom agentúra AP, pričom uviedla, že jednou zo sprievodkýň je žena, ktorá stihla utiecť po schodoch z 82. poschodia horiacej severnej veže WTC. Ďalším je bývalý lekár z Washingtonu, ktorý pri útokoch prišiel o syna, zamestnanca maklérskej firmy Cantor Fitzgerald. Kvôli turistickým prehliadkam teraz dochádza do New Yorku raz za mesiac vlakom.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Prehliadky usporadúva nezisková organizácia 9/11 Tribute Center s cieľom informovať verejnosť o útokoch, ich následkoch, ako aj osobných príbehoch ľudí, ktorí prežili. Metropolu na východnom pobreží USA navštívi ročne asi 60 miliónov ľudí.

Inštitúcia doposiaľ vyškolila približne 800 sprievodcov pochádzajúcich z radov preživších, záchranárov, pozostalých či ďalších obyvateľov newyorskej časti Dolný Manhattan. Niektorí zo sprievodcov tvrdia, že práve rozprávanie o svojich zážitkoch im pomáha v tom, aby sa emočne uzdravili.