Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Macron či Le Penová? Francúzski športovci a umelci v tom majú jasno

Na kombosnímke Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

V juhofrancúzskom meste Avignon sa uskutoční stretnutie francúzskych hercov, ktorí sa doteraz k prezidentským voľbám vyjadrovali skôr individuálne, napr. prostredníctvom sociálnych sietí.

Paríž 3. mája (TASR) - Asi 60 známych francúzskych športovcov dnes vyzvalo voličov vo Francúzsku, aby v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb podporili centristického kandidáta Emmanuela Macrona.

Svoju výzvu zdôvodnili želaním, aby "šport zostal priestorom pre slobodu, rovnosť a bratstvo." Vysvetlili, že aj "v budúcnosti chcú reprezentovať Francúzsko (...) ako krajinu ľudských a občianskych práv."

"V týchto pohnutých a nepokojných časoch vás vyzývame hlasovať za jediného kandidáta, ktorý sa zasadzuje za úctu k republikánskym tradíciám v našej krajine - za Emmanuela Macrona," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili viaceré francúzske médiá.

Jeho text okrem iných podpísal futbalista Blaise Matuidi (Paris SG) či olympionici Yannick Agnel, Lucie Decossová, Laura Flesselová či David Douillet, ako aj riaditeľ cyklistickej súťaže Tour de France Christian Prudhomme.

Nehlasovať v druhom kole prezidentských volieb za Macronovu protikandidátku - Marine Le Penovú - vyzvalo v utorok večer asi tisíc osobností francúzskeho kultúrneho života, ktorí sa zišli v parížskom la Cité de la Musique.

Prítomná bola aj ministerka kultúry Audrey Azoulayová, ktorá sa podľa denníka Le Parisien vyjadrila, že "ľudia z oblasti kultúry (svojím zhromaždením) chceli splniť svoju občiansku povinnosť a vyhlásiť, že treba zahatať cestu (Le Penovej) Národnému frontu (FN)." Ministerka dodala, že ona "bez najmenšej pochybnosti, dokonca s istou nádejou" pôjde hlasovať za Macrona.

Pred premietacím plátnom s nápisom "#stopFN7mai" prezident francúzskej Filharmónie Laurent Bayle vyzval "v druhom kole masovo hlasovať za jediného republikánskeho kandidáta, Emmanuela Macrona".

Ministerka Azoulayová pripomenula, že "sú príklady, čo znamená starostlivosť Národného frontu o kultúru". Uviedla, že jeden z poslancov za FN dal pretrieť na modro plastiku, lebo sa mu nepáčila. Pripomenula aj istú formu cenzúry v knižniciach miest spravovaných FN či stiahnutie filmu, v ktorom sa hovorí o FN, z programu miestneho kina.

V juhofrancúzskom meste Avignon sa dnes uskutoční stretnutie francúzskych hercov, ktorí sa doteraz k prezidentským voľbám vyjadrovali skôr individuálne, napr. prostredníctvom sociálnych sietí.

Vo štvrtok sa v Paríži uskutoční veľký "republikánsky koncert", ktorý organizuje združenie SOS Racisme. Vystúpi na ňom okrem iných aj anglický hudobník Pete Doherty.