Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pred blížiacim sa ochladením presťahujú desaťtisíce Newyorčanov

Následky superbúrky Sandy Foto: TASR/AP

Šesť dní po prechode Sandy je v meste ešte okolo 140.000 ľudí bez elektriny, v štáte New York ich je asi 730.000.

New York 4. novembra (TASR) - V dôsledku superbúrky Sandy musia desaťtisíce Newyorčanov dočasne zmeniť svoje bydlisko.

Dôvodom je blížiace sa citeľné ochladenie a keďže veľa obydlí je aj po takmer týždni bez elektriny, sú neobývateľné, povedal dnes guvernér štátu New York Andrew Cuomo.

Newyorský starosta Michael Bloomberg na spoločnej tlačovej konferencii s Cuomom uviedol, že len v miliónovej metropole by sa malo presťahovať až 40.000 ľudí.

Šesť dní po prechode Sandy je v meste ešte okolo 140.000 ľudí bez elektriny, v štáte New York ich je asi 730.000. Dodávky v newyorskej štvrti Manhattan však boli takmer úplne obnovené a energetici pracujú na tom, aby prúd mali do utorka školy a volebné miestnosti pre prezidentské voľby.

Pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý má oblasť zasiahnuť v stredu, sa Červený kríž snaží zabezpečiť vykurované príbytky pre ľudí bez elektriny. Náhradné bývanie pre postihnutých občanov hľadá aj americká vláda, oznámila ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová.

Teploty v New Yorku klesli cez víkend takmer k nule, studený front majú sprevádzať silné dažde.

Na celom východnom pobreží Spojených štátov stále nemá elektrinu podľa ministerstva energetiky približne 2,5 milióna domácností.

Podľa najnovšej bilancie si Sandy vyžiadala v USA najmenej 111 mŕtvych, vrátane 41 v New Yorku.

Zložitá je naďalej situácia v zásobovaní benzínom a naftou. Na čerpacích staniciach čakali cez víkend dlhé zástupy ľudí na palivo do vykurovacích zariadení, pričom na jeden raz je možné natankovať len za 30 dolárov.