Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pred klimatickým summitom uvalili domáce väzenie na 24 eko aktivistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na otvorení 12-dňového podujatia sa má zúčastniť okolo 150 hláv štátov a vlád vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či ruského prezidenta Vladimira Putina.

Paríž/Štrasburg 28. novembra (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes na parížskom predmestí Le Bourget formálne odovzdal Organizácii Spojených národov priestory, kde sa v pondelok začne globálna konferencia o klíme (COP21).

Kľúč od konferenčného centra si od Fabiusa symbolicky prevzala šéfka sekretariátu OSN pre klimatické zmeny Christiana Figueresová, uviedla agentúra DPA. Obaja si potom prezreli jednu z dvoch plenárnych sál, v ktorých budú rokovať delegáti zo 195 krajín.

Cieľom konferencie je obmedziť emisie skleníkových plynov a zastaviť globálne otepľovanie.

Na otvorení 12-dňového podujatia sa má zúčastniť okolo 150 hláv štátov a vlád vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či ruského prezidenta Vladimira Putina.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v tejto súvislosti počas návštevy Štrasburgu oznámil, že bezpečnostné zložky uvalili domáce väzenie na 24 ekologických aktivistov, ktorí boli podozriví z plánovania násilných protestov. Podľa ministra na to využili výnimočný stav vyhlásený po teroristických útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí.

"Na týchto 24 ľudí sme uvalili domáce väzenie, pretože boli násilní počas demonštrácií v minulosti a aj preto, že povedali, že nebudú rešpektovať výnimočný stav," citovala Cazeneuva agentúra Reuters. Aktivisti podľa neho nie sú prepojení so žiadnym teroristickým hnutím, "ale naše sily sa musia plne sústrediť na ochranu francúzskeho ľudu".

Minister konštatoval, že akékoľvek vážne narušenie verejného poriadku by mohlo odvrátiť pozornosť polície od jej boja proti terorizmu. Nekonkretizoval, ako dlho zostanú aktivisti v domácom väzení, ale francúzske médiá uviedli, že by v ňom mali zotrvať po dobu trvania konferencie OSN.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že od 14. novembra, keď bol vyhlásený výnimočný stav, sa ocitlo v domácom väzení 312 ľudí vrátane spomínaných 24 ekologických aktivistov.