Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pred korunováciou zatkli 6 odporcov monarchie smerujúcich na protest

Sympatizanti a protestujúci proti monarchii sa zhromaždujú v deň korunovácie britského kráľa Karola III. a Kamily 6. mája 2023 v Londýne. Foto: TASR/AP

Skupiny Republika vedie kampaň za to, aby monarchu nahradila hlava štátu, ktorú si obyvatelia zvolia vo voľbách.

Londýn 6. mája (TASR) - V Londýne zatkli pred začiatkom korunovácie britského kráľa Karola III. šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii. Zadržané osoby mierili na Trafalgarské námestie, kde sa má uskutočniť protest. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry DPA.

Medzi zatknutými je podľa britskej spravodajskej televízie aj líder skupiny Graham Smith.

Polícia odmietla uviesť dôvod zadržania členov antimonarchistickej skupiny. Podľa jedného z členov skupiny tak však zrejme spravili, pretože zadržaní mali so sebou megafón.

Londýnska metropolitná polícia v stredu oznámila, že bude počas korunovačných osláv mimoriadne obozretná v súvislosti s protestami a demonštranti môžu očakávať "rýchle zásahy".

Skupiny Republika vedie kampaň za to, aby monarchu nahradila hlava štátu, ktorú si obyvatelia zvolia vo voľbách.

Britského kráľa Karola III. a jeho manželku Kamilu korunujú v sobotu vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Rôzne podujatia venované korunovácii sú v Británii naplánovaná na celý víkend i pondelok, ktorý bude v Británii štátnym sviatkom.