Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pred násilím gangov utieklo z hlavného mesta Haiti vyše 53.000 ľudí

Demonštranti v Port-au-Prince na Haiti v utorok 2. apríla 2024 zdvíhajú kópie bývalého vodcu povstalcov Guya Philippa. Foto: TASR/AP

Predstavitelia OSN sa obávajú, že viac ako 60 percent z nich mieri do vidieckych oblastí na juhu Haiti.

Port-au-Prince 3. apríla (TASR) - Viac než 53.000 ľudí utieklo v marci z Haiti za menej ako tri týždne, uvádza utorková správa OSN. Väčšina z nich ušla pred neutíchajúcim násilím gangov, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry AP.

Predstavitelia OSN sa obávajú, že viac ako 60 percent z nich mieri do vidieckych oblastí na juhu Haiti.

"Humanitárni pracovníci zdôraznili, že tieto oblasti nemajú dostatočnú infraštruktúru a zdroje na zvládnutie veľkého počtu ľudí utekajúcich z Port-au-Prince," povedal hovorca OSN Stéphane Dujarric.

V južných regiónoch sa už nachádza viac ako 116.000 Haiťanov, ktorí predtým opustili Port-au-Prince, uvádza správa Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Ľudia začali z trojmiliónového hlavného mesta hromadne odchádzať koncom februára, keď kriminálne gangy spustili sériu útokov na vládne inštitúcie. Ozbrojenci podpálili policajné stanice, strieľali na hlavné medzinárodné letisko, ktoré je odvtedy zatvorené, a zaútočili na dve najväčšie väznice, odkiaľ oslobodili viac ako 4000 väzňov.

OSN uvádza, že do 22. marca bolo nahlásených viac ako 1500 mŕtvych a 17.000 ľudí bez domova.

Sedemdesiat percent ľudí, ktorí od 8. do 27. marca utiekli z Port-au-Prince, už vtedy nebývalo vo svojich domovoch a žilo u príbuzných alebo v preplnených a nehygienických provizórnych prístreškoch, zistila OSN. Viac ako 90 percent Haiťanov opúšťalo hlavné mesto v autobusoch cez nebezpečné územia kontrolované gangmi, kde ozbrojenci už v minulosti strieľali na prostriedky verejnej dopravy.

Predseda vlády Ariel Henry oznámil, že abdikuje po vytvorení dočasnej prezidentskej rady, ktorej úlohou bude vybrať nového premiéra a členov kabinetu. Henry sa na začiatku útokov nachádzal v Keni, kde sa snažil presadiť vyslanie policajných síl z krajiny s podporou OSN, a odvtedy sa pre násilnosti na Haiti nedokázal vrátiť do vlasti.