Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTO a VIDEO: Nepokoje v Aténach: Polícia použila slzotvorný plyn

Príslušníci gréckych poriadkových síl sa vyhýbajú petrolejovým bombám počas zrážok s demonštrantmi na protestnom zhromaždení proti úsporným vládnym opatreniam v Aténach 15. júla 2015. Parlament by mal po debate neskoro večer hlasovať o návrhu prvého balíka úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda. Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov vyhlásili 24-hodinový štrajk. Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla. Foto: TASR/AP

Protestnú akciu iniciovali grécke komunistické odbory PAME, ako aj rôzne zoskupenia ľavicových radikálov a strany mimoparlamentnej ultraľavice.


Atény 15. júla (TASR) - Tisíce Grékov sa dnes večer zhromaždili pred sídlom parlamentu v Aténach, aby tam demonštrovali proti prípadnému schváleniu prvých reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi.



Protestnú akciu iniciovali grécke komunistické odbory PAME, ako aj rôzne zoskupenia ľavicových radikálov a strany mimoparlamentnej ultraľavice, píše tlačová agentúra DPA. Grécka polícia situáciu monitorovala z obáv pred možnými zrážkami.
Demonštranti počas zrážok s príslušníkmi gréckych poriadkových síl na protestnom zhromaždení proti úsporným vládnym opatreniam v Aténach 15. júla 2015. Parlament by mal po debate neskoro večer hlasovať o návrhu prvého balíka úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda. Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov vyhlásili 24-hodinový štrajk. Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla.
Foto: TASR/AP

Tieto obavy sa medzičasom naplnili, pretože v Aténach došlo k prvým zrážkam. Skupina asi 200 anarchistov sa dostala medzi pokojných odporcov úsporných opatrení a z masy demonštrantov hodila viaceré fľaše so zápalnou zmesou na mužov zákona, informovala grécka televízia.

Polícia následne zasiahla použijúc slzotvorný plyn.
Členovia gréckych odborov PAME skandujú počas protestného zhromaždenia proti úsporným vládnym opatreniam na Námestí Omonia v Aténach 15. júla 2015. Parlament by mal po debate neskoro večer hlasovať o návrhu prvého balíka úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda. Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov vyhlásili 24-hodinový štrajk. Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla.
Foto: TASR/AP

Nielen v Grécku, ale aj v zahraničí ostro sledované rokovanie gréckych zákonodarcov sa začalo medzičasom s nezanedbateľným oneskorením, pretože šéfka parlamentu Zoi Konstantopulová, ktorá patrí medzi vehementných odporcov dohody z Bruselu, zvolala pred ním ešte rokovanie vedenia parlamentu, informovali grécke elektronické médiá a niektoré svetové agentúry.

Grécky premiér Alexis Tsipras údajne pohrozil poslancom-straníckym kolegom demisiu v prípade, že by dnes v nočných hodinách hlasovali proti úspornému programu. "Ak nemám vašu podporu, potom bude pre mňa ťažké zostať (aj) zajtra premiérom," citujú Tsiprasa zhodne grécke médiá.
Demonštranti sa zhromažďujú počas protestného zhromaždenia proti úsporným vládnym opatreniam pred gréckym parlamentom v Aténach 15. júla 2015. Parlament by mal po debate neskoro večer hlasovať o návrhu prvého balíka úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda. Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov vyhlásili 24-hodinový štrajk. Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla.
Foto: TASR/AP

Podľa pôvodného harmonogramu sa hlasovanie, v ktorom sa podľa predpokladov očakáva vďaka podpore opozičných proeurópskych strán väčšina pre dohodu z Bruselu, malo začať krátko pred polnocou miestneho času (23.00 SELČ).
Príslušníci gréckych poriadkových síl hliadkujú počas protestného zhromaždenia demonštrantov proti úsporným vládnym opatreniam na Námestí Omonia v Aténach 15. júla 2015. Parlament by mal po debate neskoro večer hlasovať o návrhu prvého balíka úsporných a reformných opatrení, ktorý požaduje dohoda. Grécke odbory zastupujúce záujmy verejných zamestnancov vyhlásili 24-hodinový štrajk. Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla.
Foto: TASR/AP

Viac než polovica z 201 členov ústredného výboru Tsiprasovej ľavicovej vládnucej strany Syriza dnes podpísala vyhlásenie kritizujúce dohodu Grécka s európskymi veriteľmi, ktorú označili za "puč" zameraný proti ich krajine. Európski lídri podľa tvrdenia signatárov konali so zámerom "exemplárne zničiť ľudí, ktorí sa nazdávajú, že možno ísť aj inou cestou než neoliberálnym modelom extrémnych úsporných opatrení", citovala z vyhlásenia agentúra AP.