Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Pred Putinovou inauguráciou v Moskve protestovalo 20-tisíc osôb

Ruský opozičný líder Sergej Udaľcov v čele demonštrácie stúpencov ruskej opozície v predvečer inaugurácie Vladimira Putina na post prezidenta v Moskve 6. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo
Demonštranti pomáhajú uhasiť svojho kolegu, ktorý vzbĺkol od Molotovovho koktailu počas demonštrácie stúpencov ruskej opozície v predvečer inaugurácie Vladimira Putina na post prezidenta v Moskve 6. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

Napriek demonštráciám Putin v marcových prezidentských voľbách pohodlne zvíťazil a vracia sa do Kremľa, kde pôsobil v rokoch 2000-2008.

Moskva 6. mája (TASR) - Najmenej 20.000 stúpencov ruskej opozície dnes, skandujúc "dosť bolo lží", pochodovalo Moskvou na protest proti pondelkovej inaugurácii Vladimira Putina na post prezidenta.

Účasť na akcii bola menšia ako na väčšine zimných demonštrácií, ktoré sa konali v čase parlamentných volieb. Na niektorých sa vtedy zúčastnilo aj 100.000 a viac osôb.

Napriek demonštráciám Putin v marcových prezidentských voľbách pohodlne zvíťazil a vracia sa do Kremľa, kde pôsobil v rokoch 2000-2008.

Niektorí účastníci demonštrácie priznali, že Putinovo volebné víťazstvo bolo úderom pre morálku jeho odporcov. "Je pravda, že niektorí boli sklamaní," povedal Jurij Baranov, 46-ročný špecialista na informačnú technológiu. "Najdôležitejšie však je, že ľudia sa zobudili," dodal.

Účinnosť opozície oslabuje aj jej beztvarosť, keďže ide o voľné združenie rôznorodých strán - od ľavičiarov cez západne orientovaných liberálov po nacionalistov a iné frakcie.

Niektorí demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s tým, že opozícia nemá jasný program. "Vytvorte stranu, lebo odídem na daču," stálo na transparente jedného demonštranta.

Počas opozičnej demonštrácie sa zvýšilo napätie, keď skupina demonštrantov opustila úradmi povolené miesto akcie s cieľom pochodovať ku Kremľu.

Polícia zatkla účastníkov protiputinovskej demonštrácie

Ruská polícia dnes zatkla opozičných lídrov a účastníkov demonštrácie proti pondelkovej prezidentskej inaugurácii Vladimira Putina po tom, čo sa protestný pochod vydal smerom ku Kremľu.

Približne 20-tisícový pochod na ostrov vedľa Kremľa prebiehal pokojne, kým sa od neho neoddelila malá skupina a pokúsila sa prejsť cez most nad riekou Moskva, ktorý zablokovala polícia.

Keď sa pri moste zišiel väčší dav, polícia poslala posily, vytlačila demonštrantov na pôvodné miesto akcie a začala zatýkať. Medzi zadržanými sú aj opoziční lídri Sergej Udaľcov z Ľavicového frontu, ľudskoprávny aktivista a blogger Alexej Navaľnyj a Boris Nemcov zo Zväzu pravicových síl.